Tu nu vei muri niciodata

A spune cuiva „Te iubesc” inseamna de fapt “Tu nu vei muri niciodata”!
Sfantul Augustin

‘În mizeria şi dezordinea vieţilor noastre , iubirea adevărată impune aşadar , ca şi monahismul , dar într-un fel mai smerit şi aparent mai banal , asceză şi sfinţenie . Ea implică de altfel , atât pentru bărbat cât şi pentru femeie un „monahism interiorizat” (o altă temă fundamentală a lui Evdokimov) , acea singurătate bună pe care fiecare trebuie s-o respecte în celălalt pentru a menţine viu simţul alterităţii lui . Numai distanţa permite uneori presimţirea unităţii , numai o cunoaştere în care celălalt cu cât este mai bine cunoscut se revelează şi mai necunoscut , permite adâncirea şi reînnoirea iubirii
Această asceză a iubirii omeneşti îşi află sensul ei deplin în noţiunea de castitate , atât de importantă pentru filozofii religioşi ruşi . Castitatea nu înseamnă neapărat abstinenţă , ea înseamnă integritatea şi integralitatea duhului , a inimii-duh care poartă toată puterea vieţii , a erosului , în întâlnirea cu o persoană , făcând din trup nu numai un obiect , ci poezia unei tandreţi adevărate . Limbajul trupului ar fi un strigăt de neînţeles şi sfâşietor dacă el n-ar revendica adevărata veşnicie , cea care se manifestă de-a lungul timpului , a răbdării , a fidelităţii .
Bărbatul şi femeia angajaţi în această taină trebuie să ştie că nu vor face niciodată mai mult decât să descifreze parţial iubirea nemărginită care îi precede şi îi susţine , iubirea lui Hristos şi a Bisericii , însăşi Iubirea Comuniunii Sfintei Treimi . Astfel ei pot regăsi întotdeauna (aproape întotdeauna) , prin iertare , smerenie şi încredere , mai profund decât iubirea lor precară şi anemică , această profunzime inepuizabilă care le va reînnoi întâlnirea .
N-aţi citit că Cel ce i-a făcut de la început i-a făcut bărbat şi femeie . Şi a zis :…omul … se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup ?”. Tulburării resimţite de ucenici : „dacă astfel este pricina omului cu femei a, nu este de folos să se însoare ”, Domnul îi răspunde concis : „la început nu a fost aşa”  şi  „cine poate înţelege cuvântul acesta să înţeleagă .” (cf. Mt. 19,1-12)
Şi, totuşi , Evdokimov cunoaşte prea bine viaţa şi arta lucidă a asceţilor de a identifica maladiile spiritului după semnele lor , ca să se lase furat de lirism . El dovedeşte că despărţirea de Dumnezeu a antrenat şi antrenează despărţirea de celălalt . Diversitatea în unitate a bărbatului şi a femeii s-a transformat (după cădere) într-un „război al sexelor” cu atât mai nemilos cu cât apropierea mereu încercată şi mereu pierdută a Paradisului face ca bărbatul şi femeia să fie tot mai dezamăgiţi unul de celălalt .’

Iubirea ne face nemuritori !Image result for buon compleanno simona

 

Acest articol a fost publicat în Alte subiecte. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.