Inaintez cantandu-te

Cel ce este initiat in taina Invierii afla sfarsitul pentru ca Dumnezeu a creat toate lucrurile . Sf. Maxim Marturisitorul
Cel ce se roaga cu adevarat este teolog , spun Sfintii Parinti .

Dragostea Ta mi-a ranit sufletul , si inima mea nu poate sa sufere flacarile Sale . Inaintez cantandu-Te !
Inima omeneasca a fost creata ca un imens sipet , destul de incapator pentru a-l primi pe Dumnezeu Insusi .
Dumnezeu poate orice; in afara de a-l constrange pe om sa il iubeasca  , spun Sfintii Parinti , si tremurand , ei se opresc in fata acestei taine insondabile a iubirii dumnezeiesti si ne invita sa-l „cinstim prin tacere „.
Troparul ceasului al noulea , (none) numeste crucea „cantar al dreptatii” , unul dintre talerele sale coboara in iad sub greutatea blestemului , celalalt , „usurat de pacate arata adevarata teologie „. Aceasta se refera la implinirea sfinteniei liturgice , „noua creatura” inaintata la starea de sfintenie , „Epifanie a slavei ” consuma „Painea cea din cer” focul euharistic si traieste evidenta izbitoare ca „prin Cruce vine bucuria in lume .”
Si Sfantul  poate spune fiecarui om , in semn de salut , „Bucuria mea , Hristos a inviat ! „
Liturghia aminteste „Mielul jertfit inainte de inceputul lumii ” si se uneste cu euharistiile -laude ale puterilor ingeresti -cantand Trisaghion-ul -Sfinte Dumnezeule , Sfinte Tare Sfinte fara de moarte milueste-ne pe noi „.
Biserica il urmeaza pe unicul sau Mare Preot , Hristos , care patrunde in spatele Dverei , in Sfanta Sfintelor cereasca (evrei 9/12) . Liturghia pamanteasca „strange”,  „aduna” , Dumnezeiasca Liturghie cereasca si Imparatia vine spre noi , intr-o nesfarsita Cincizecime Liturgica .
„Rugati-va neincetat” indeamna Sfantul Pavel , caci rugaciunea este izvorul fiintei noastre , si forma cea mai intima a vietii noastre .” Intra in camara ta , si , inchizand usa roaga-te Tatalui tau care este in ascuns ” . Aceste cuvinte ne indeamna sa intram in noi insine si sa facem aici un altar ; „locul tainic” este inima omeneasca .
Iisus”foarte de dimineata sculandu-se a iesit si s-a dus intr-un loc pustiu si se ruga acolo.” „Pustiul” la asceti , se interiorizeaza si inseamna concentrarea unei minti reculese si tacute . La acest nivel , in care omul reuseste , in sfarsit sa taca , se situeaza adevarata rugaciune si tot aici omul este vizitat in mod tainic . Pentru a auzi glasul Cuvantului trebuie a sti a-l asculta in tacere , sa o invatam mai ales , ca este „graiului veacului care va sa vina”. „Pacea sufletului ” este superioara chiar si cuvantarii . Experienta Invatatorilor este categorica ; Daca nu stim sa construim in viata noastra un loc de reculegere , de tacere , este imposibil sa ajungem la un grad mai inalt si sa putem sa ne rugam in locurile publice . Rugaciunea ne face constienti ca o parte din fiinta noastra este cufundata in imediat , este mereu preocupata si dispersata , si ca o alta parte din noi insine o studiaza cu mirare si cu mila . Omul agitat ii face pe ingeri sa rada in hohote …
Apa care potoleste setea se raspandeste in tacerea care ofera distanta indispensabila pentru a te intelege pe tine insuti . Meditatia deschide sufletul spre inaltimi , dar si spre celalalt . Sfantul Serafim precizeaza admirabil ; Viata contemplativa sau viata activa ?
Aceasta interogatie are ceva artificial , nu aici este problema ; adevarata intrebare este aceea a inimii , a dimensiunii sale – este ea oare acel imens sipet despre care vorbeste Origen , capabil sa-l contina pe Dumnezeu si pe toti oamenii , si , in acest caz , spune Sf . Serafim : „Dobandeste pacea interioara si o multime de oameni isi vor gasi mantuirea langa tine .”
Exista in lume realitati evidente ;Imparatia , de exemplu , apoi simbolurile sale ; Imparatia cerurilor se aseamana cu …”si teoria doctrina care saraceste cu siguranta .
Cred ca nu exista lucru mai greu decat rugaciunea . Cand omul vrea sa inceapa sa se roage , atunci dusmanii sai incearca sa-l impiedice ..rugaciunea cere sa te lupti pana la ultima rasuflare .
Paul Evdokimov -Rugaciunea in Biserica de Rasarit Imagine similară
Acest articol a fost publicat în Alte subiecte. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.