Vom vedea pe Dumnezeu

Nenumarate sunt formele sub care se iveste mandria , dar ele toate scalciaza chipul lui Dumnezeu in om. In afara lui Hristos , fara Hristos , tragismul istoriei pamantesti a omenirii este de nerezolvat . Atmosfera pamantului este imbibata de mirosul sangelui . Zilnic lumea intreaga se hraneste cu vesti despre ucidere ,sau despre chinurile celor biruiti in ciocniri fratricide . Intunecatii nouri ai urii ascund de la privirile noastre Lumina cereasca . Oamenii singuri isi zidesc propriul iad . Nu fara schimbarea noastra totala , prin pocainta , va veni izbavirea lumii ; „izbavire” din cel mai groaznic dintre toate – razboiul . Smeritului purtator al iubirii ii este mai de dorit a fi omorat decat a omori .
Dumnezeu cel viu caruia poti sa-i spui Tu . Maretia lui ne infricoseaza , smerenia Lui ne cutremura  . Si oricat ne-am inalta noi , din rasputeri , in atragerea noastra catre  El ,cu bucurie simtim procesul inaltarii , dar in acelasi timp El ne apare din ce in ce mai de neajuns . Si se intampla sa ajungem la neputinta , ne cuprinde o oarecare deznadejde , ne vedem gata a cadea , si dintr-o data El , total neasteptat , este cu noi si ne imbratiseaza cu dragoste . Dumnezeu este uimitor de paradoxal . Sufletul este ca si gata sa-l intrebe ; Dar Tu unde ai fost cand mie imi era asa de greu ? Insa vazandu-l cu sine nu poate sa-si rosteasca intrebarea . Intelesul parasirii lui Dumnezeu este a ne arata ca nu suntem inca gata ; ca inca nu ne-am savarsit calatoria pana la capat ; ca avem inca a trece prin nevointa unei mari desertari ; a bea pana la capat paharul pe care El l-a baut . Si astfel intr-o cucernica teama si in lumina nadejdii ce se intareste , sufletul se smereste si se adanceste bucuria inimii pentru inmultirea cunoasterii cailor lui Dumnezeu , Mantuitorul nostru . Mintea care inchipuieste nu este potrivita theologiei . Cunoscand dauna petrecerii in taramul inchipuirii , Fericitul Staret Siluan se nevoia a se infatisa inaintea lui Dumnezeu cu mintea curata .
Rugaciunea mintii curate este rar fenomen . Incepem a ne apropia de ea mai presus de toate printr-o adanca suferinta a sufletului care isi constientizeaza o lipsa , cu nimic de inlocuit ; despartirea de Dumnezeu . Intristarea este asemenea unei agonii ; durerea- mai ascutita decat cutitul .      Arhimandritul Sofronie

Image result for dumnezeire

Acest articol a fost publicat în Alte subiecte. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Vom vedea pe Dumnezeu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.