Unde se gaseste sediul constiintei noastre

UNDE SE GĂSEŞTE SEDIUL CONŞTIINŢEI NOASTRE?
Conform părerii generale, sediul conştiinţei este localizat în creier. Cei mai mulţi oameni s-ar referi la regiunea frunţii, care se află la suprafaţă axei de radiaţie a hipofizei (glandă pituitară sau în latină glandula pituitaria), deoarece hipofiza este organul central de dirijare, constituind centrul de comandă al secreţiei interne.
Între hormoni, hipofiză şi celelalte glande ale secreţiei interne există o legătură intensă, de influenţare reciprocă.(cuvântul grecesc pentru hormon: hormeion, înseamnă mesager, sau un alt cuvânt apropiat: hormao, înseamnă a pune în mişcare)
Hipofiza este deci slujitorul autoconservării. Structura sa anatomică îi permite însă, ca prin alte modalităţi, să ne transmită şi multe alte revelaţii.
Are, de exemplu, o legătură directă cu hipotalamusul. Acest organ se găseşte în a patra cavitate cerebrală, deci în partea centrală a creierului, anatomia căruia ne arată, că hipofiza, împreună cu trunchiul hipofizal, se găseşte sub creierul mare.
Dezvoltarea embrionară a hipofizei ne indică o origine dublă: lobul său dorsal – neurohipofiza – este constituit din aceleaşi ţesuturi ca şi hipotalamusul, şi stă sub supravegherea lui totală,
lobul său frontal – adenohipofiza – are o altă origine. Este constituit din ţesuturi identice cu cele ale cavităţii bucale. Hipofiza este deci o glandă, care are o dublă origine embrionară: originea lobului dorsal se găseşte în sistemul nervos, iar originea lobului frontal se află în aparatul digestiv. Cu toate acestea, ele constituie o unitate.
Ca o caracteristică excepţională se poate aminti, că lobul său frontal posedă vase sanguine (un circuit format din cavităţi minuscule), care provin din circulaţia sanguină propriu-zisă. În cazul celorlalte părţi ale creierului, situaţia este diferită. Aproape că putem declara, că circulaţia sanguină pătrunde în lobul frontal.
Lobul dorsal – neurohipofiza – este alcătuit, la fel ca celelalte teritorii cerebrale, numai din ţesuturi nervoase. Dar în mod excepţional, lucru care se întâmplă doar în foarte puţine locuri pe teritoriul cerebral: aici lipseşte stavila sanguin-cerebrală, care are sarcina de a filtra, printr-un filtru special, anumite substanţe din vasele sanguine, care nu aparţin creierului, ca să nu ajungă acolo. Acest lucru înseamnă că lobul dorsal – neurohipofiza – este capabil şi potrivit pentru procese extinse de schimb cu celulele creierului. Datorită structurii sale, hipofiza joacă rolul de mijlocitor. Acest organ reprezintă un punct de tangenţă între creier şi întregul organism. Am putea spune, că hipofiza este „inima” creierului.
Dacă observăm structura lobului frontal, care posedă un sistem de vase sanguine speciale, ne putem imagina faptul, că hipofiza poate fi atinsă şi de o altfel de energie. „Forţa de foc a reînnoirii”, energia unei alte naturi, care, din atmosfera spirituală pură pătrunde prin circulaţia sanguină şi înconjoară inima (împreună cu atomul-scânteie de Spirit), urcă apoi prin medullă. Astfel putem înţelege, că dorul şi procesul de purificare poate să pună căutătorul în legătură cu această energie spirituală.
Fiecare lob al hipofizei se orientează către altceva: lobul dorsal (neurohipofiza) către inimă, pe când lobul frontal (adenohipofiza) către cap. Capul şi inima se întâlnesc deci
într-o unitate perfectă, şi se oglindesc reciproc, precum lobii hipofizei. Prin înţelegerea perfectă, omul câştigă echilibru interior, deoarece conştiinţa se orientează spre dorul după înţelepciune. Dorinţele, ce sălăşluiesc în natura omenească, rămân astfel în urmă şi dispar. Căci cel care caută Adevărul devine sensibil la energia spirituală a acestui Adevăr. Această energie îl atinge şi prin asta este ajutată apropierea celor doi lobi ai hipofizei. Aceştia încep apoi să vibreze la frecvenţe din ce în ce mai apropiate – până în momentul în care unitatea capului cu inima devine o realitate.

Revista Pentagrama

http://e-pentagrama.lectorium.ro/

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Alte subiecte. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s