Oglindeste-te si vezi-te

Odinioara parintii nostrii aveau duh de nevointa. Posteau mult si preferau fierturile , de aceea dobandeau sfintenie si sanatate trupeasca . In vremea noastra, cand fugim de nevointe si fierturi, am devenit noi fierturi. Chiar si gaina, daca si-ar fi aruncat grasimea ei, ar fi zburat si n-ar fi prins-o uliul. Acum o traista daca duce se intreaba cand o va lasa jos. Dar cum se poate cara continuu o greutate de prisos , care se adauga prin lacomie si vatama si sanatatea ? (..)

Deoarece comoditatile au depasit limitele lor, s-au facut impiedicari. S-au inmultit masinile, s-a marit si ispita, l-au facut si pe om masina, iar acum masinile si fiarele comanda si pe om, de aceea si inimile oamenilor au devenit de fier .(…)

Nu va siliti in mod egoist pe voi insiva mai presus de puterile voastre, caci va pricinuiti stres. Hristos este Parinte iubitor, si nu tiran. Nevointa noastra cu marire de suflet bucura pe Hristos. Odinioara oamenii aveau scumpatate in viata lor, sinceritate, cinste, etc, iar lucrurile materiale erau atunci ieftine. Acum, din pacate, in anii nostri, a fugit de la noi oamenii scumpatatea, si s-au scumpit lucrurile materiale. (..)
Orice gand bun ce vine este de sus, de la Dumnmezeu. Numai ce coboara din nasul nostru cand avem guturai, este al nostru.
Fie oglinda, fie capac de conserva de ar fi cineva, nu straluceste daca nu cad razele solare pe el.
Daca vreodata nu afli om sa te oglindesti duhovniceste, departeaza-te putin de chilia ta si vezi-te de acolo ca pe o a doua persoana si vei afla multe greseli.
Daca omul nu-si cunoaste pe omul sau cel vechi, ca sa se smereasca in mod firesc, smerenia nu poate deveni in el ca o stare, ca sa se faca salas al harului dumnezeiesc.(…)
Daca pomul tau duhovnicesc este mic si ramurile lui joase, primeste ingradire duhovniceasca, legatura care te asigura cu bucurie, ca sa nu fii ciuntit si netrebnicit de capre. Fa rabdare ca sa cresti duhovniceste, sa te hranesti cu roadele tale si sa te racoresti sub umbra ta.
Copacelul se leaga usor cu sfoara si nu cu sarma, pentru ca astfel se raneste coaja si se ofileste. Si ingradirea incepatorului sa fie usoara, cu binisorul, ca sa nu se ofileasca duhovniceste. (…)
Cea mai mare pomenire pentru lume si pentru stramosii nostrii este sporirea noastra duhovniceasca, -deoarece aceasta cere ajutor dumnezeiesc – , afara de rugaciunea noastra ce are indrazneala si de bucuria ce o simt stramosii -, in timp ce viata noastra urata provoaca intreita suferinta. –

Fragment -Flori din Gradina Maicii Domnului – de cuviosul Paisie Aghioritul

Reclame
Acest articol a fost publicat în Alte subiecte. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Oglindeste-te si vezi-te

  1. flory andromeda zice:

    Multumesc !

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s