Oricat ai incerca, salvarea nu vine de la tine ci de la Domnul

STUDENT: Când Adam a căzut, şi-a dat seama în acel moment că are voinţă liberă?

Părintele SERAFIM: De îndată ce nu a ascultat, şi-a dat seama că era gol, a văzut că fugea de Dumnezeu şi a început să caute scuze. Cu alte cuvinte, i s-a deschis întreaga cale care este urmarea păcatului. Deci a văzut acest adânc în el însuşi – că era în stare să aleagă răul, chiar dacă nu ar fi vrut cu adevărat s-o facă.

STUDENT: Deci nu era cu totul conştient de voia sa liberă până în acel moment?

Părintele SERAFIM: Ei bine, Părinţii spun că, deşi era matur cu trupul şi foarte înalt cu cugetul, totuşi era încă foarte naiv, nefiind încercat. Era în starea bunătăţii fără să fi fost ispitit de către rău.

STUDENT: Deci a ştiut Adam ce anume face atunci când a căzut?

Părintele SERAFIM: Ştia un lucru: că există o poruncă. Dar nu era încă încercat în ascultarea poruncilor şi, în simplitatea sa, a căzut.

STUDENT: înainte de a mânca din măr, Adam conştientiza ce este răul?

Părintele SERAFIM: Cred că începutul conştientizării răului a fost, probabil, atunci când a observat că există ispite. De nu ar fi căzut, conştientizarea în sine i-ar fi putut fi ca şi cum ar fi gustat din pom fără a cădea. Dacă ar fi fost matur şi pregătit, ar fi putut cunoaşte urmările răului fără a cădea el însuşi în rău.

Totuşi, aceasta e doar părerea mea. Părinţii nu vorbesc despre acest aspect aparte, dar spun că pomul cunoaşterii binelui şi răului este numai pentru oameni maturi.

(În treacăt fie spus, nici unul dintre Sfinţii Părinţi nu spune că fructul a fost măr. Nu ni se spune nimic anume despre aceasta; era doar un pom cu fructe.) – Ieromonah Serafim Rose, Cartea facerii, crearea lumii noi și întâiul om: perspectiva creștin-ortodoxă

 photo 2mrva7t_zps088f810f.gif photo 2mrva7t_zps088f810f.gif photo 2mrva7t_zps088f810f.gif photo 2mrva7t_zps088f810f.gif

” De aceea nu se vor ridica necredinciosii la judecata, nici pacatosii in sfatul dreptilor.” – Psalmi

Reclame
Acest articol a fost publicat în Alte subiecte. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Oricat ai incerca, salvarea nu vine de la tine ci de la Domnul

 1. Marisa Cossu zice:

  Auguri cari anche a te per le prossime festività natalizie. Marisa

 2. evelics zice:

  Fara nici o indoiala,salvarea vine numai de la Domnul.Dar ce faci daca nu ai puterea sa parcurgi drumul?Inseamna ca salvarea este altceva fata de ceea ce credeai?

  • Daca salvarea vine de la Domnul, atunci si puterea tot de la El vine. Foloste-te de greutatile prin care ai trecut, ca sa ridici lumea din intuneric, esti cel mai bun sfatuitor. Intelepciunea sufletului tau sa fie experienta acumulata pana acum. Este greu, dar indrazneste… ” În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea.”

 3. Marian zice:

  Interesanta postarea ! Sa fiu foarte sincer…mi-au placut mai mult intrebarile ” studentului ” { desii chestia cu ” mancatul marului ” ….nu de alta insa . pe nicaieri , in nici o scriptura nu este pomenit numele pomului si mai ales al fructului sau } decat raspunsurile date de ” parintele Serafim ” . Daca :” studentul ” va devenii la fel d e habotnic precum ” parintele „….vai de credinta si d e credinciosii ce ne vor succeda ! Intrebare : oare pentru ce crezi dumneata ca Dumnezeu le-a interzis lui Adam si Eva sa manance din fructele arborelui cunostiintei binelui si raului ? N-ar fi fost mai logic pentru o asa spiritualitate sa aiba de-a face cu doi tipi , cel putin la fel de inteligenti ca si El ?

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s