Vrăjmaşia inimii

„Să mă împac cu Dumnezeu? Dar ce, m-am certat vreodata cu El, ca să fie nevoie să mă împac?” îşi zice cine citeşte aceste cuvinte şi se mira de ele ca de ceva ciudat. Află însă că aceste cuvinte nu sunt ale unui om oarecare, ci chiar ale Apostolului Pavel. Şi nu este lucru prea greu să ne încredinţăm că, în adevar, omul este vrăjmaş lui Dumnezeu şi are nevoie de împăcare.

Să luăm de pilda doi oameni care se duşmănesc între ei şi vom vedea că aceeaşi stare de suflet pe care o are unul faţă de altul, o are şi omul faţă de Dumnezeu. Nu este aşa că cei ce se duşmănesc, nu se pot suferi unul pe altul şi nu vor să audă unul de altul? Ei bine, câţi oameni sunt bucuroşi să audă vorbindu-li-se de Dumnezeu? Intră nu în cârciumi, nu în cafenele, nu în temniţe, nu în casele de desfrâu, ci în case de oameni cumsecade şi începe să le vorbeşti despre Dumnezeu, şi vei vedea că o astfel de vorbire le este neplăcută, dacă nu chiar nesuferită.

„Ia lăsaţi-ne în pace cu astfel de lucruri!” vei auzi spunându-ţi-se în faţă. Ce arată aceasta? Vrăjmaşie faţă de Dumnezeu. Chiar tu cititorule, când ai luat în mână această foaie şi ai văzut pe ea numele lui Dumnezeu [NE. – unde a fost articolul publicat iniţial], poate ca ai simţit un fel de dezgust şi aproape să arunci foaia din mâna. Ei bine, dezgustul acesta nu vine decât de la vrăjmaşia inimii tale faţă de Dumnezeu.

blume_101Cine nu ştie apoi că vrăjmaşii se vorbesc de rău, se urăsc, se înjură şi se blestemă? Ei bine, aşa fac şi faţă de Dumnezeu. Câţi nu-şi râd de numele Lui, câţi nu fac glume proaste pe socoteala Lui, câţi nu-L înjură în chipul cel mai murdar, fără pic de ruşine sau de teamă!

Se ştie iarăşi că omul certat cu alţii, când dă de vreun necaz sau de vreo pagubă, se duce cu gândul la vreunul din duşmanii săi şi zice: „Asta numai cutare mi-a făcut-o”. Tot aşa se întâmplă şi faţă de Dumnezeu. Că de la El are viaţa, mişcarea, suflarea, hrana şi toate, la aceasta omul nu se gândeşte şi nici nu-i multumeşte; cum vine însă un rău sau un necaz peste el, îl şi pune pe seama lui Dumnezeu. ,,Nu ştiu ce-o fi având Dumnezeu cu mine de mi-a dat boala asta!”auzi din gura câte unui bolnav. „Cu ce-oi fi greşit eu lui Dumnezeu de mi-a luat copilul?” zice câte un tată sau câte-o mamă. „Ah, de-aş putea să ajung până la Dumnezeu, cu toporul aş da în El!” zicea odată o doamnă după înmormântarea băiatului ei. Nu sunt acestea dovezi ca omul este vrăjmaş lui Dumnezeu?

blume_101Omul urăşte pe Dumnezeu şi din pricina că Dumnezeu nu-i împlineşte voile. Este întocmai ca acei copii răi care prind necaz pe părinţii lor, fiindcă nu le dau bani şi nu-i lasă să-şi facă de cap. Nu de mult, se citea în ziare ca un băiat a înjunghiat pe mamă-sa, o femeie văduvă şi săracă: pentru că nu-i dadea bani ca să petreacă. ,,Dacă Dumnezeu ar fi asa cum se spune”, zicea odata o bolnavă,„mi-ar lua durerile astea şi nu mai m-ar chinui atâta!”. Alţii spun: „Dacă Dumnezeu este bun, de ce nu mă scoate şi pe mine din greutăţile în care mă aflu, de ce nu-mi da si mie un bărbat, o casă, un serviciu bun?…”.

Pe unii, gândul că este Dumnezeu îi stinghereşte până într-atâta că mult s-ar bucura dacă li s-ar putea dovedi că nu este Dumnezeu. De ce au atâta căutare cărţile care spun că nu este Dumnezeu?

În chip şi mai izbitor, vrăjmaşia omului faţă de Dumnezeu se arată în faptul că omul trăieşte în păcat, adică împotriva voii lui Dumnezeu; şi de câte ori păcătuieşte, de atâtea ori pare a zice cu aceasta lui Dumnezeu: ,,Nu vreau să ştiu de Tine! Nu vreau să ascult de Tine! Nu-mi pasă de Tine!”. Păcatul desparte pe om de Dumnezeu şi câtă vreme omul trăieşte în păcat, pace cu Dumnezeu nu poate avea.

Vrăjmaşia omului faţă de Dumnezeu şi-a ajuns culmea în omorârea Domnului Iisus Hristos. El venise pe pământ ca să mântuiască pe oameni. A dus o viaţă fără păcat şi mergea din loc în loc, făcând bine. Totuşi, ce ură grozavă s-a dezlănţuit împotriva Lui! Oamenii au ajuns până acolo ca au ales mai bine pe Baraba, tâlharul, iar pentru Domnul Hristos n-au avut decât strigatul:„Răstigneşte-l! Răstigneşte-l!”.

Iată starea inimii omului faţă de Dumnezeu.

blume_101Şi Dumnezeu ce face? El face să răsară soarele şi tot El dă ploaie pe pământ. „El face să crească iarba pentru vite şi verdeţuri pentru nevoile omului, ca pământul să dea hrană”. Ba, mai mult. El a dat pe Fiul Său ca jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre. Este scris: „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Său Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică”. El ar fi putut să piardă tot neamul omenesc, dar a ales mai bine să-l mântuiască. Din aceasta pricina a trimis în lume pe Fiul Său, pe Domnul Iisus Hristos, care a luat asupra Sa toată povara nelegiuirilor noastre şi a murit pe crucea de pe Golgota în locul nostru.

Ispăşind astfel toate pacatele noastre, El ne-a împăcat cu Tatăl. De aceea Apostolul Pavel scrie: „Pe voi care odinioară eraţi străini şi vrăjmaşi prin gândurile şi prin faptele voastre rele, El v-a împăcat acum prin trupul Lui de carne, prin moarte”. O pildă ne va lămuri cum trebuie să înţelegem aceasta. – Înv. Ioan Marini

646378xb7pmu4huzz

Imagine similară

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Alte subiecte. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Vrăjmaşia inimii

  1. Pingback: Vrăjmaşia inimii | Trezire divina | radupopescublog

  2. evelics zice:

    Eu cred ca pe Dumnezeu il avem mereu in suflet si il veneram mai evident sau mai discret,cosiderand ca acest fapt tine de intimitatea noastra ;ne gandim la EL si la bucurie si la necaz. Lucrul acesta dirijeaza si comportamentul nostru fata de semeni si deci,indirect,arata si dragostea pentru Dumnezeu.Numai ca atunci cand un necaz e pe cale sa ne rapuna,tot sufletul,toate sperantele se concentreaza catre el si asteptarile noastre sunt mari.Asta este ceea ce facem de obicei ca oameni…Va multumesc.

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s