Toamna de clestar

Dacã veți întrebuința o vorbire simplã, vã vor înțelege și cei învãțați. Dacã aceștia sunt cu adevãrat învãțați, auzindu-vã, vã vor prețui ca pe niște înțelepți, chiar dacã sunteți pescari. Dar dacã veți întrebuința o vorbire încâlcitã și pretențioasã, pentru a-i uimi pe ascultãtori nu cu adevãrul și puterea Duhului ci cu expresiile culese de voi de prin nu știu ce dicționare, și cu citate de prin nu știu ce filozofi – nu numai cã mulțimea fraților nu vor înțelege și nu se va alege cu nimic – ci chiar și dacã ar fi acolo un om cult, acela vã va disprețui. Pentru cã nici nu vorbiți cum vã este portul, nici nu vã purtați cum vã este vorba. Ce sã mai spunã cei cunoscãtori apoi despre expresiile voastre rãu folosite, din care ajunge chiar și numai una singurã spre a vã da de gol cã sunteți doar niște proști înfumurați, niște bieți pretențioși, nu culți, ci desculți. – Traian Dorz, din ” Strãlucirea Biruinței”

 photo 744e6e1ae5ed21cae9884cc5a47b88a7_we_zpsdf7fa4fa.gif

Premediteaza astfel inainte de a iesi din casa ta si inainte de a merge undeva. Dar mai cu seama cand ai a face si a vorbi cu oameni repede aprinzatori la manie. Fiindca o astfel de premeditare si pregatire nu ia in seama si nu se sfieste nici chiar de intamplarile cele mai infricosate si mai napraznice. Ea stinge la vreme potrivita orice aprindere a mandriei. De aceea zice Psalmistul: „M-am pregatit si nu m-am tulburat”. Pe langa premeditare si pregatire, mai foloseste si acest mijloc. De ti se intampla a fi insultat pe neasteptate, cand te ocareste cineva, te loveste, ori, in fine, iti face alta necinste, opreste-te o clipa, aduna-ti toate gandurile in inima, da toata atentia si toata vigilenta mintii tale a se feri de tulburare. Inima sa nu ti se tulbure nicidecum de patima mandriei. Dar daca n-ai putut-o opri la vreme si s-a tulburat, oricum nu lasa patima sa iasa afara si sa te faca a raspunde cu ocari si insulte, fiindca Psalmistui ne marturiseste: „Intru mine s-a tulburat inima mea”. Apoi sarguieste a-ti inalta mintea la Dumnezeu, gandindu-te la nemarginita lui dragoste ce are pentru tine, fiindca ti-a trimis aceasta ispita neasteptata, nu sa te piarda, ci sa te curate mai bine si sa te uneasca cu El mai repede. Avand acestea in vedere, intoarce-te, zic, si cearta-te zicand: „0, ticalosule si mizerabile! De ce nu voiesti a imbratisa aceasta Cruce si acest necaz trimis nu de altcineva, ci de Insusi Tatal ceresc?”
Sf. Ioan Scararul zice: “Cine a cazut in curvie ori in alt pacat trupesc acela dinainte avea mandria. A cazut pentru a fi smerit. Unde-i caderea, acolo n-a fost smerenie, ci mandrie”. Ori, “Certarea mandrului este caderea”.
(…) Cele trei feluri de vorbire, dupa Nicolae Kataschepinos, sunt: „da”, „nu” si „desigur”. Al patrulea este „indoiala”, iar al cincilea „obscurul”. Vorbeste despre lucrurile ce stii ca sunt adevarate ori neadevarate, evidente (clare), iar despre cele dubioase si necunoscute nu vorbi. Ori, cum spune Vlemide in Logica lui, sunt cinci feluri de cuvinte: numire, cand numim pe cineva, intrebare, cu care intrebam; rugare, cu care ne rugam; hotarator, cand hotaram si vorbim in mod sigur si poruncire, cand poruncim in chip autoritar. Foloseste in vorbirea ta numai primele trei, iar modul hotarator si poruncitor sa nu-l folosesti.
(…) Fii smerit, teme-te de tine si de neputinta ta. Nadajduieste numai in Dumnezeu, alearga la El cu dese rugaciuni sa te intareasca si sa te apere de primejdii, dar mai ales de orice prezumtie si nadejde in tine. Astfel, de vei fi smerit, chiar de nu vei fi scutit de unele mici neajunsuri (in care uneori te lasa Dumnezeu ca sa-ti vezi neputinta si de sunt in tine sa pazeasca unele lucruri bune), totusi ti-e permis sa doresti si sa-ti propui scopuri decisive a te sui la o treapta mai inalta de desavarsire. – Războiul Nevăzut – Sfantul Nicodim Aghioritul

Inline image 1

Era odată o casa îndepărtată unde trăia o mică bătrânică. Ea trăia într-un sat îndepărtat, aproape închisă în căsuţa ei. Stătea în camăruţa ei şi torcea cu furca şi caierul de in în brâu. Şi trăgea şi răsucea firele lungi şi subţiri de in cât era ziua de lungă. Doar copiii din sat ce mai veneau şi se uitau pe gemuleţ la ce lucrează bătrânica. Într-una din zile, unul dintre nepoţi s-a întors la căsuţa în care adormea cândva legănat de poveştile bunicii şi de scârţâitul caierului. Şi ce se gândi el: “Cred a venit timpul să îmi ajut scumpa mea bunicuţă.” A început să facă mici modificări prin odaia în care abia, abia intra lumina zilei. A schimbat uşile, a schimbat geamurile, până chiar şi soba cea veche a bunicii unde asculta trosnitul lemnelor seara. Aşa azi, aşa mâine, şi încet – încet căsuţa bunicii se transformă, devenind un loc de care nepotul bunicii era foarte mândru.
– Ei bunicuţo, ce zici? Ce casuţă frumoasă ai acuma!
– Da, dragul bunicii, dar mie îmi plăcea mai mult vechea fereastră şi vechea uşă.
– Dar de ce bunico? – întreabă nelamurit.
– Păi vezi… eu prin această fereastră am privit lumea toată viaţa mea, am văzut oameni care trec pe stradă, am văzut tinerii care se iubeau şi bătrânii care îşi asteptau pe pridvor nepoţii. Am văzut bucuria cu care un tată îşi îmbrăţişează copilul întors de departe, precum şi lacrimile de mamă când a plecat de acasă în găsirea unui rost în viaţă. Prin acea uşă am primit în viaţa mea singura mea iubire, şi tot prin acea uşa m-a şi părăsit. Iubitul bunicii, când vei învăţa că nu contează în viaţă ce dai omului ci mai ales cum dai celui care este lângă tine, vei putea să iubeşti aşa cum te iubesc şi eu.”
Tânărul, stătu liniştit, iar lacrimile începuseră să-i curgă şiroaie din ochi.
– Ţine minte dragul meu, în lume sunt oameni atât de săraci încât nu au nimic altceva decât bani.

Rugaciune

Reclame
Acest articol a fost publicat în Alte subiecte. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Toamna de clestar

  1. Pingback: Toamna de clestar | Trezire divina | radupopescublog

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s