Vezi, dar, suflete al meu…

Poze Peisaj mediteranean

Inima este în sine un mic vas, dar totuşi balaurii sunt acolo, şi există de asemenea, lei; există bestii otrăvitoare şi toate comorile răului. Dar acolo este deasemenea şi Dumnezeu, şi îngerii, viaţă şi împărăţia, lumina si apostolii, oraşele ceresţi şi comorile harului – toate lucrurile sunt acolo. – SFÂNTUL MACARIE DESPRE INIMĂ

Oricat de infricosator ar putea parea, adevarul este ca nimeni nu ne poate garanta nimic. Nimeni nu ne poate garanta ca va ramane alaturi de noi pentru toata viata, chiar daca ne iubeste enorm si chiar daca este complet dedicat relatiei noastre. Nimeni nu ne poate garanta ca lucrurile vor ramane la fel si pe viitor. Atasamentul ca lucrurile sa ramana la fel pentru totdeauna este una dintre marile cauze ale suferintei.

Nimeni nu poate garanta ca va ramane la acelasi job pentru toata viata sau ca va avea aceleasi convingeri despre viata pentru totdeauna.

Oricat de mult ne-ar iubi oamenii si oricat de mult si-ar dori ei sa ne ofere tot ceea ce au mai bun, adevarul este ca nimeni nu ne poate garanta nimic. Pentru ca inevitabilul se petrece, necunoscutul ne poarta spre cai nebanuite, viata are loc cu toate ale ei si viata nu ofera nicio certitudine. Putem oare trai cu asta? Poate ca nu este vorba daca ceilalti isi pot tine promisiunile, ci poate ca este vorba despre cum suntem noi pregatiti sa reactionam daca si atunci cand ceilalti nu isi pot tine promisiunile.

Atata timp cat putem primi cu seninatate schimbarile care au loc in viata noastra, vom putea trai linisti si in armonie cu ceilalti si cu tot ce ne inconjoara. Bineinteles ca nici noi putem garanta nimanui nimic. Acest lucru nu inseamna ca nu ne dam interesul. Nu inseamna ca nu ne daruim cu totul. Nu inseamna ca nu vrem, ci pur si simplu, unele situatii nu trebuie sa aiba loc, iar altele nu sunt in controlul nostru.

Tot ceea ce putem face este sa dorim binele tuturor si sa ne mentinem inima deschisa in fata tuturor experientelor si schimbarilor care apar. Sa renuntam sa-i mai judecam pe oameni pentru neputinta lor de a-si duce la bun sfarsit promisiunile. Poate ca cel mai indicat ar fi sa renuntam sa mai promitem ceva cuiva, tocmai pentru a nu crea asteptari nefondate.

Totodata, sa incetam sa mai fim dezamagiti daca lucrurile nu ies asa cum am vrut sau cum ne-am asteptat noi sa iasa. Poate ca un lucru intelept de facut ar fi sa renuntam sa mai dorim ca lucrurile sa iasa intr-un mod anume si sa invatam sa fim impacati cu oricare ar fi rezultatul final. Pentru ca adevarul este ca nu stim niciodata ce este mai bine pentru noi si nu stim niciodata inspre ce directie o va lua viata noastra. Poate ca ceea ce credeam noi ca este cel mai bine pentru noi poate fi chiar lucrul care ne-ar produce cea mai mare suferinta. Nu spun ca uneori suferinta nu isi are rostul ei, pentru ca si-l are si il are bine, doar ca uneori ea are loc din cauza unor motive complet eronate si inconstiente.

Viata se traieste pe zile, cum spunea mama Oanei Pellea. Si pentru ca aceasta expresie sa fie completa, as adauga ca viata se traieste pe clipe. Clipa Acum. Nimeni nu ne poate garanta mai mult decat clipa acum, pentru ca multe lucruri nu sunt in controlul nostru.Cand suntem pregatiti sa facem pace cu imprevizibilul si sa acceptam totul asa cum vine, vom gasi in interiorul nostru o imensa libertate ce ne va reda pofta de viata, bucuria de a trai fara teama si recunostinta pentru tot ceea ce traim in acum. – Tania Tita

„Iată Mirele vine în miezul nopții și fericită e sluga pe care o va afla priveghind, iar nevrednică-i aceea pe care o va afla lenevindu-se. Vezi, dar, suflete al meu, cu somnul să nu te îngreuiezi ca să nu te dai morții și afară de Împărăție să te încui; ci te deșteaptă strigând: Sfânt, Sfânt, Sfânt ești Dumnezeul nostru; cu folosinţele celor fără de trupuri, miluieşte-ne pe noi”. – Cântarea Iată Mirele – Troparele Deniilor

Brodetsky Dumitru - Galeria RECENT WORKS . Detaliile lucrarii: 80x80 cm Oil/Canvas

pictura de Brodetsky Dumitru

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Trezire divina. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Vezi, dar, suflete al meu…

  1. globalunison zice:

    Thank you for liking posts on my blog 🙂 it’s greatly appreciated 🙂 have a good day!!

    -Naima

  2. Eda zice:

    M-au emotionat toate aceste cuvinte. Simple, dar minunate… pentru ca asa e simplitatea!
    O toamna frumoasa si dulce !

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s