Nimeni nu s-a urcat vreodata la cer prin comoditate

031

Când vreunul din ucenicii săi se simţea bolnav, bătrânul îi zicea:
– Nu spune nimănui că eşti bolnav sau te doare ceva. Ci roagă-te în taină Domnului şi Măicuţei Domnului şi du-te şi fă ascultare unde eşti trimis şi îndată te vindeci de boală.
Toţi care urmau sfatul lui, se făceau îndată sănătoşi şi dădeau slavă lui Dumnezeu.

Odată a venit la sfinţia sa o călugăriţă bolnavă de întristare sufletească. Bătrânul a spovedit-o, i-a citit de mai multe ori la miezul nopţii rugăciuni de sănătate şi a pus-o la ectenii de sănătate şi la Sfântul Maslu. Apoi a împărtăşit-o şi după mai multe zile s-a făcut sănătoasă. La urmă, Părintele Paisie i-a dat aceste sfaturi:

– Să nu temi niciodată, căci la cârma vieţii noastre este Bunul Dumnezeu, este Mântuitorul nostru Iisus Hristos cu Măicuţa Domnului. El ne acoperă cu harul Duhului Sfânt, numai să nu lăsăm sfânta rugăciune. – Părintele Paisie Olaru,din cartea „Părintele Paisie Duhovnicul” – Arhimandrit Ioanichie Bălan

Chiar și în cadrul căsătoriilor, când apare cearta? Când apar neînțelegerile? Când își fac apariția jignirile? Când un egoism se împotrivește altuia. Unul zice ceva, altul răspunde altceva, și totul ia foc, se face butoi de pulbere, și familia „sare în aer”. Ce trebuie să facem atunci? Când o persoană o vede pe cealaltă că este plină de mânie, să închidă gura, să se liniștească, să se roage pentru ea, și astfel va veni pacea. De aceea, când apare o astfel de împrejurare și se întâlnesc două firi egoiste, o persoană trebuie să liniștească, să lase să se evapore egoismul și țipetele, și când se liniștesc, vor discuta diferențele de opinie. Astfel trebuie să procedeze cuplul în orice situație, desigur și nu numai cuplul, ci și alte asociații frățești, și statele, și societățile…. Cât de prețios este timpul vieții acesteia! Fiecare minut are valoarea lui, pentru că într-un minut putem să ne gândim la atâtea lucruri, fie bune, fie rele! Pentru că un gând după Dumnezeu ne înalță la ceruri și un gând diavolesc ne coboară în iad! Așadar, iată câtă valoare are și minutul în prezenta viață.

Din nefericire însă, noi nu cugetăm la aceasta și trec orele, zilele și anii fără câștig! Însă doar fără câștig? Câtă pagubă avem de suferit și nu înțelegem, eu cel dintâi. Dar odată, când sufletul nostru urmează să iasă din trup, vom înțelege, dar vai, prea târziu! Atunci nu mai încape îndreptare. Acum trebuie să conștientizăm înlăuntrul nostru, să înțelegem că putem să punem început! Să exploatăm vremea prețioasă a vieții! Și fericit lucru cel care se silește și pune început, pentru că într-o zi va deveni bogat sufletește. Niciodată nu este târziu, pentru că Domnul ne așteaptă pe fiecare, când ne vom trezi, ca să ne dăruiască lucrarea. Se străduiește cu orice mijloc ca să ne trezească…..Îngerul este dat omului ca un frate mai mare, care este aproape de Dumnezeu și care, având îndrăzneală, se roagă pentru fratele lui mai mic. Și omul îl roagă ca pe fratele său mai mare să-l ocrotească și să mijlocească pentru el, având îndrăzneală către Dumnezeu. Îngerii ne ajută în chip nevăzut. Din câte ispite și morți nu ne izbăvesc? Căte rugăciuni nu înalță pentru noi când văd fața lui Dumnezeu, câte rugi? Și când murim, aceștia ne ajută în ceasul morții, în urcarea și trecerea prin vămile văduhului. De aceea trebuie să nutrim o iubire specială față de îngerii lui Dumnezeu! – Avva Efrem Filotheitul, Sfaturi duhovnicești

„Calea lui Hristos este Crucea de fiecare zi. Nimeni nu s-a urcat vreodata la cer prin comoditate”. – Sfantul Isaac Sirul

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Trezire divina. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Nimeni nu s-a urcat vreodata la cer prin comoditate

 1. Ralu Daniela zice:

  Diferența între Îngerii lucrători pentru Dumnezeu și tot restul este că primii vin invitați de către noi prin cuvinte rostite sau nerostite. Tot restul vin neinvitați se bulucesc peste noi, deoarece prin gândurile, vorbele și faptele fără de iubire sau de Dumnezeu atâta așteaptă. Ei se consideră frații noștri cu drepturi depline și nu se sfiesc să ne invadeze spațiul. Îngerul Păzitor își îndeplinește Funcția sfântă cu fiecare dintre noi căci și-o cunoaște și așa a ales… ne ajută permanent. Însă Ierarhia de Lumină există și poți invita în viața ta lucrătorii Lui pentru a te sprijini și pentru a le oferi toate ale tale din ale Lui pentru singurul scop al Vieții: să ne întoarcem toți Acasă.

  • Ralu Daniela zice:

   Starea de Veghe, da. Starea de Prezență continuă. Rugăciunea continuă… nedezlipirea minții de Dumnezeu. Ispita care prin uitarea de tine însuți aduce orice altceva din afara Iubirii. Ispita este cea care ne întărește vigilența, sau nu… Mulțumesc! Te îmbrățișez și eu cu mare căldură!

 2. childagain zice:

  Minunat buchet de ghiocei, mulțumim ! Și învățăturile sunt drepte, și de folos.

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s