O chemare vie la rugaciune

Sunt duh invalit in naluca de huma,
Sunt om odraslit dintr-un tata si-o muma,
Dar sunt neraspunsa-ntrebare. – din Lauda de Nichifor Crainic

Preotul din sat era un om sfânt, aşa că ori de câte ori oamenii aveau probleme, apelau cu încredere la sfatul lui. El se retrăgea atunci într-un loc special din pădure şi rostea o rugăciune pe care Dumnezeu o asculta inevitabil, astfel încât sătenii primeau întotdeauna ajutorul cerut. Când preotul a murit, oamenii au continuat să apeleze la succesorul acestuia, care nu era un om la fel de sfânt, dar cunoştea secretul locului din pădure şi rugăciune a specială. De aceea, el s-a, dus la locul respectiv şi a început să se roage:
– Doamne, tu ştii că eu nu sunt un sfânt, dar sper că nu o să te împiedici de acest lucru şi o să le refuzi consătenilor mei ajutorul cerut… De aceea, ascultă rugăciune a mea şi vino în ajutorul nostru.
Iar Dumnezeu i-a ascultat rugăciune a şi întregul sat a fost, ajutat. Când şi acesta a murit, sătenii au continuat să apeleze la succesorul său, care cunoştea doar rugăciunea specială, nu şi locul din pădure. De aceea, el s-a rugat:
– Doamne, ce îţi pasă ţie de un anumit loc? Oare nu este sfinţit locul de însăşi prezenţa ta sacră? De aceea, ascultă rugăciunea mea şi vino în ajutorul nostru.
Din nou, Dumnezeu i-a ascultat rugăciune a şi a continuat să-i ajute pe săteni. Când şi acesta a murit, sătenii au continuat să apeleze la succesorul său, care nu cunoştea nici măcar rugăciune a specială. De aceea, el s-a rugat:
– Doamne, nu cred că există nişte cuvinte speciale care să te impresioneze la fel de mult ca şi strigătul unei inimi tulburate. De aceea, ascultă rugăciunea mea şi vino în ajutorul nostru.
Din nou, Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea şi a continuat să-i ajute pe săteni. Când şi acesta a murit, sătenii au continuat să apeleze la succesorul său. Acesta prefera însă banii rugăciunilor. De aceea, el s-a rugat astfel:
– Ce fel de Dumnezeu eşti tu de vreme ce deşi poţi rezolva foarte bine problemele pe care le-ai cauzat singur, refuzi să ridici un singur deget în favoarea noastră până când nu te implorăm să faci acest lucru? La urma urmei, nu ai decât să faci ce vrei cu aceşti oameni.
După care s-a întors la afacerile sale. Şi din nou, Dumnezeu a ascultat rugăciunea lui şi a continuat să-i ajute pe săteni. – Anthony de Mello

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu şi Mântui-torul nostru, Te rog ajută-mă pe mine să cresc ascultător, cuminte şi bun. Învaţă-mă, Doamne, să nu fac nimic ce e oprit şi să nu fiu întrecut şi obraznic niciodată. Fă-mă, Doamne Iisuse, să am o purtare bună oriunde voi fi. Şi niciodată să nu fac cuiva vreun rău, prin nimic. Luminează-mi mintea, ca să pot înţelege mereu ce este bine şi ce nu, pentru ca niciodată să nu fiu ruşinat ori pedepsit, ci să cresc un om cinstit şi credincios, după voia Ta cea sfântă, Doamne. Amin. – Traian Dorz

Infloritoare, Doamne,
sufletul meu,
cum infloresc salcamii si
malinii,
inapoiaza-mi credinta in dar,
cum intorci zborul pasarilor
calatoare.
Munceste-ntreaga suferinta
mea,
cum in trupul mortilor
rodeste plugul,
apoi inalta gandul pierdut,
fluture in floarea cerului de in,
si pregateste-mi sfarsit
inseninat,
ca asfintitul blajin de azi.
– Sandu Tudor

Toaca nu este o creatie pur estetica sau culturala, ci ea este un text liturgic cuprins intr-un act liturgic, este o rugaciune, este un mijloc de inaltare a omului la Dumnezeu, este ceea ce marcheaza trecerea de la timpul cotidian la timpul liturgic. Cantecul toacei face legatura intre pamant si cer, intre uman si divin, intre ceea ce se cunoaste si ceea ce nu se cunoaste.Toaca insemna la inceput mijlocul cel mai simplu si mai usor de a chema pe crestini la sfintele slujbe, indeplinind acest rol atunci cand clopotele nu existau inca in cultul crestin. In ritm de toaca si-au potrivit crestinii pasii in primele secole, astfel incat si inBiserica Ortodoxa Romana s-a pastrat acest instrument stravechi, cu bogata semnificatie spirituala.Parintele Constantin Galeriu, spune: „Toaca se dezavaluie ca o chemare vie la rugaciune, dar si ca un cantec de durere si de bucurie, vestind odata cu baterea cuielor crucii, imnul pascal de Inviere.” La prima bataie de toaca incepe si prima bataie a inimii noastre pentru Mantuitorul Hristos. Incepe slujba! – Teodor Danalache
„A bate toaca nu este un drept, ci este rodul experienţei şi al jertfei de a putea trăi starea de Apostol” – părintele Iosif Moldovan, arhidiacon şi paraclisier la Catedrala Mitropolitană din Cluj

Reclame
Acest articol a fost publicat în Trezire divina. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s