Despre dragoste – Partea 1

Cand Dumnezeu iti trimite dragostea, nu inseamna ca-ti da de-a gata si o mare iubire…Fara Dumnezeu, orice iubire moare.

– De ce avem atata nevoie sa ne implinim intr-o dragoste mare?

– Cautand iubirea, il cauti, de fapt, pe Dumnezeu. Chiar fara sa-ti dai seama. Chiar daca nu esti un bun crestin, simti cumva, straniu, de fiecare data cand iubesti si esti iubit, ca acolo, in iubire, e adevarul. Cauti iubirea toata viata, ai nevoie de ea chiar si atunci cand te prefaci ca nu mai ai, o traiesti gresit, o traiesti stramb, dar o iei de la capat. Gravitezi in jurul ei, te straduiesti mereu sa o intelegi, pentru ca simti ca acolo e implinirea si fericirea. Noi, oamenii, nu putem sa nu iubim, sa nu vrem sa fim iubiti. Pentru ca asta e fundamentul fiintei noastre. Dumnezeu este iubire si tot ceea ce este in lumea asta tanjeste dupa iubire. Dumnezeu a creat totul dupa chipul si dupa asemanarea Lui, dupa tiparul Lui, al relatiei treimii. Dumnezeu e o relatie, Dumnezeu nu e singur. Noi am fost creati ca oameni sa participam la bucuria relatiei din Dumnezeu si cu Dumnezeu. Sa traim iubirea. Sa fim impreuna. De aceea se spune ca raiul e comuniunea cu toti, iar iadul e neputinta de a mai iubi.

– Desi il avem pe Dumnezeu, simtim totusi ca fara celalalt nu suntem completi. E nevoie de un altul, ca sa fim fericiti?

– Dumnezeu i-a facut pe oameni incompleti, tocmai ca sa aiba nevoie unul de altul. Daca ne-ar fi facut perfecti, ne-am fi fost suficienti singuri. Sigur, exista oameni care daruiesc mai mult, oameni care dau mai putin, dar nu trebuie sa ne oprim la relatia cu un singur om, trebuie sa invatam sa iubim pe toata lumea, sa castigam un rod din relatia cu fiecare, nu doar din aceea cu partenerul de viata. Orice om e un dar potential pentru noi, cu care ne putem imbogati.

– Visam, aproape toti, la o iubire mare, care sa ne tina toata viata. Si totusi, realitatea ne arata ca iubirile mor, si ele, mai des decat am vrea sa credem. De ce se stinge dragostea?

– Moare pentru ca nu exista si Dumnezeu in ecuatie. Si atunci noi nu avem de unde sa ne alimentam, sa ne regeneram iubirea. Fara Dumnezeu, nu exista principiul generator de iubire. Omul singur e o fiinta limitata. Harul e cel care il face infinit de adanc. Harul e de la Dumnezeu. Sfantul Ioan Gura de Aur spunea ca orice realitate netransfigurata degenereaza. Se consuma. Fara har, omul e in stare cazuta. La fel si cu iubirea. Ea se stinge daca nu exista raspuns. Daca o intorci catre Dumnezeu si catre oameni, ea primeste raspuns din infinitatea Lui Dumnezeu. Daca o intorci catre tine, catre trup, catre materie, ea se cheltuie, se epuizeaza, pentru ca lucrurile astea sunt limitate. De asta e nevoie de cununie. Cununia e unirea a doi cu un al treilea, cu Dumnezeu, care e infinit.

– Din pacate, simplul fapt ca te cununi in biserica nu garanteaza mereu fericirea…

– Trebuie sa invatam sa-L vedem in celalalt pe Dumnezeu. Nu trebuie sa ne raportam la un om ca la un lucru finit. Orice persoana e un izvor infinit, dar care nu e descatusat. Prin iubire si cu ajutorul lui Dumnezeu, putem rupe zagazurile, astfel ca celalalt sa-si dea drumul fiintial, sa scoata din el tot potentialul lui moral, spiritual si de iubire. Pentru ca fiecare om e cu mult mai mult decat se vede. Si vine iubirea si activeaza in celalalt ceva ce habar nu avea ca zace in el. Ai nevoie de un celalalt care sa iti dea masura. In relatie de doi, omul evolueaza continuu. Si nu mai are cum sa se sature de celalalt, sa se plictiseasca, sa ajunga la rutina. Pentru ca fiecare il face pe celalalt sa evolueze. Fiecare se desface ca un boboc, apoi ca o floare, si aceasta inflorire a lui este infinita. Multi oameni par incapabili de sentimente profunde. Asta, pentru ca nu au fost iubiti, la randul lor, ca sa inceapa sa infloreasca. Dar toate astea nu sunt posibile fara Dumnezeu. Si fara efortul fiecaruia de a activa in celalalt taina Lui, harul dumnezeiesc. Trebuie sa iubesti cu Dumnezeu din tine, pe Dumnezeu din celalalt.

– Cum ar trebui sa iubim, parinte? Unde gresim, de tot ajungem sa o luam de la capat?

– Nu stim sa ne daruim. Nu avem exercitiul daruirii de sine. Societatea actuala ii educa pe oameni in directia propriilor dorinte, ii invata sa se iubeasca intai de toate pe ei, sa-si urmareasca propria implinire. Si dragostea devine, astfel, un fel de accesoriu, care le serveste fericirii proprii. Am o cariera, am o casa, am si o iubita! Dar nu iubim cu adevarat decat atunci cand facem acest exercitiu al iesirii din sine si cand incepem sa ne exersam in daruire, sa ne antrenam puterea de iubire. Sa iubesti inseamna sa gravitezi in jurul implinirii celuilalt. Sa te gandesti cum poti tu sa-l ajuti pe celalalt, cum poti sa-i vii in intampinare, cum sa-l odihnesti, cum sa-l scutesti de un efort, cum sa-i faci o bucurie, cum sa-i gatesti o mancare buna, cand e obosit. Trebuie sa inveti sa traiesti prin celalalt si pentru celalalt. Iubirea inseamna foarte multe gesturi. Intentiile, gandurile in sine nu au nici o valoare in absenta lor. E plina lumea de ele. Facand gesturi te si verifici pe tine, daca poti cu adevarat sa iubesti. Am citit de curand intr-o carte cum un detinut politic taran, inchis la batranete, primea de la babuta lui scrisori, in care ea punea si cate o floare presata. Asta inseamna iubirea. Si chiar mai mult. Sa daruiesti atunci cand esti epuizat, cand nu mai ai nici o forta. Nu exista scuza sa nu daruiesti. Daca dai din prisos, cand ti-e bine si-ti vine usor, nu are valoare. Atunci cand nu mai poti si vrei totusi sa faci ceva pentru celalalt, izbucnesc in tine resurse de energie de care habar nu aveai. Primesti forta de la Dumnezeu si ajungi sa faci mai mult decat credeai ca esti capabil. Sa te daruiesti atunci cand nu mai poti te leaga cu adevarat de celalalt si-l face si pe celalalt sa se deschida, sa daruiasca la randul lui. In iubire, trebuie sa daruim ce nu avem, cand nu mai avem. Si atunci, ca in Evanghelie, nimicul se transforma, si painea si pestii ajung tuturor. – Despre dragoste, cu Parintele Pantelimon, de la Manastirea Oasa

”Nu numai fericirea vieţii bărbatului depinde de soţie, ci şi dezvoltarea şi creşterea caracterului său. O soţie bună este o binecuvântare cerească, cel mai bun dar pentru bărbat,îngerul lui şi izvor de bunătăţi fără număr. Glasul ei este pentru el muzica cea mai dulce, zâmbetul ei îi luminează ziua, sărutul ei este paznicul credincioşiei lui, mâinile ei sunt balsam pentru sănătatea lui şi pentru toată viaţa lui, hărnicia ei e chezăşia bunăstării lui,
economia ei îi este cel mai de nădejde administrator, buzele ei îi sunt sfetnicul cel mai bun, pieptul ei e cea mai moale pernă, pe care sunt date uitării toate grijile, iar rugăciunile ei sunt avocatul lui înaintea Domnului.”-Sfânta Muceniţă Alexandra

Dar al magilor

Reclame
Acest articol a fost publicat în Trezire divina. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Despre dragoste – Partea 1

 1. childagain zice:

  Doamne, cât e de frumos spus ! Și cât de înțelept este acest părinte ! Deși din mânăstire, înțelege atât de bine zbaterile din lume…
  De fapt, eu cred că începi să înțelegi cu adevărat un lucru doar atunci când te începărtezi de el. Atunci, în liniște… Până și eu, cred că înțeleg acum mai multe lucruri despre căsnicie decât atunci când eram căsătorită. Și, îmi văd greșelile mai mult ca atunci. Atunci, le vedeam mai mult pe ale celuilalt…
  Cred că asta se întâmplă cu anii: să vezi mai bine decât în tinerețe. Poate asta numesc oamenii ”a căpăta înțelepciune”. Dar, e o înțelepciune tardivă, și fără de folos.

  Mulțumim, Trezire, pentru minunatul text ! Ne-a îndemnat la meditație…

  • childagain zice:

   Draga mea, cu adevărat sunt norocoasă că am întâlnit pe net oameni ca tine, Lili, Aura, și toate celelalte dragi și prețioase prietene, pe care mi le-am ”agonisit” de când cu acest blog ! Voi sunteți oamenii mei frumoși din virtual – așa cum spuneam, alături de cei din real – gata oricând cu un sfat bun, sau o luminare.
   Da, m-am gândit și eu mai apoi că înțelepciunea, sau învățătura dobândită, trebuie să aibă un rost – deși, nu pentru a repara trecutul, așa cum aș fi dorit. Poate că rostul este chiar înțelegerea deplină a lucrurilor, și spunerea ei și celorlalți, pentru a nu face aceleași greșeli ca mine. Poate că rostul acelor întâmplări și greșeli a fost tocmai căpătarea acestei învățături trăite; pentru că altfel, nici o teorie din cărți nu ar fi avut viață. Poate, rostul a fost și transformarea mea în omul care sunt acum, și care, recunosc, mă simt cu mult mai ”bătrână” la minte decât cea din urmă cu ani…. Poate or mai fi și alte rosturi, dar le voi afla abia Dincolo.
   Pe de altă parte, și eu obișnuiesc să recitesc cele scrise de mine din urmă cu ani, și uneori mă mir… cât de proaspătă eram atunci, și cât de plină de credință în Bine, în orice ! Uneori, văd în acele scrieri (abia acum văd, cu ochii de acum, trecuți prin viață), câte o scânteie de Dincolo, care nu aparținea măruntei mele făpturi. Cred că, pe lângă faptul de a fi câștigat înțelepciune, cu anii, am și pierdut ceva: am pierdut inocența, credința simplă, contactul direct.
   Nu știu dacă o fi numai drumul meu, sau al întregii umanități, dar eu am trecut deja de inocență, durerea pierderii ei, și apoi am ajuns la faza în care încerc din greu să o redobândesc – după experiențele și durerile vieții. Un sfânt părinte spunea că e mai prețioasă inocența redobândită decât cea originară – sper să fie așa pentru toți ! Adică, să ajungem din nou la credința simplă și fără de nori a copilăriei și primei tinereți… după ce am trecut prin viață.

   Te îmbrățișez, și mulțumesc din suflet că îmi redai încrederea, și că vezi în mine dincolo de întunecările pământului !

 2. childagain zice:

  Se poate ca, noi fiind totuși atât de diferiți, deși avem o compatibilitate de gândire, să înțelegem diferit ce a vrut să spună celălalt. Fiecare înțelege, de fapt, în funcție de propria sa gândire, și crede că vede în celălalt ceea ce vede în sine-însuși. Poate că, a ajunge să îl vedem cu adevărat pe celălalt, așa cum este el, necesită o altă mică treaptă de urcat. Eu sunt îngăduitoare când cineva nu mă înțelege cu totul, pentru că știu că nici eu, poate, nu am înțeles chiar tot ce a vrut să spună el. Știu că și eu, uneori, mai am poate tendința de a atribui altora trăirile mele.

  Cât despre ceea ce spui despre mica noastră comunitate, sunt de acord, e chiar o comunitate de oameni frumoși, cu preocupări apropiate, și cărora le pasă de ceilalți, Și eu am avut bucuria să văd că, de la mine, ceilalți au trecut și pe la alți prieteni ai mei, la fel cum am făcut și eu. E normal ca, atunci când prețuiești un blog, să te intereseze ce prieteni are acel blog, pentru că pot fi asemănători cu tine. Așa am ajuns eu la tine prin Lili, cu care m-am împrietenit mai demult, și al cărei suflet de copil nu încetează să mă uimească și acum. Apoi, mai târziu, am descoperit că amândouă prețuim blogul d-lui Gyuri Pascu, deși nu știam aceasta – dar e iarăși o dovadă a asemănării noastre.

  Mă bucur că, așa cum spui și tu, rămânem îmbrățișați și aprindem lumina ! Atât cât o avem fiecare.

 3. Ralu Daniela zice:

  Ce încântare să găsesc atât de concentrată și de bine exprimată trăirea pe care, cred eu, toți ne-o reamintim, sufletul vibrează, însă în lipsa experienței directe de viață, se uită 🙂 Vorbesc despre mine, bineînțeles 🙂 Surpriza vieții mele a fost să descopăr în inima mea că pe primul loc este Dumnezeu prin mijlocirea relației cu soțul meu cel ,,potrivit” mie. Mulți tânjesc după o relație cu ,,sufletul pereche”… nu spuneam asta, spuneam ,,potrivit” pentru că întâlnisem suflete, chiar și de femeie-pereche. Numai în doi, sau în mai mulți sau în noi toți, după cum Viața aranjează, ne vindecăm unii pe alții de ne-iubire. Am știut că de data asta e altceva pentru că simt că iubesc mai mulți oameni ca oricând în drumurile vieții mele. Am primit cele mai frumoase complimente din viața mea de la soțul meu: ,,știu cine este inima ta și asta mă face fericit și liniștit” … iar al doilea a fost: ,,noi nu suntem împreună pentru noi, ci pentru ceilalți”…
  Mulțumesc cu toată Ființa mea lui Dumnezeu pentru șansa și onoarea de a avea inimă de om și de a trăi toate cele omenești pentru a-mi reaminti că fără El nimic nu sunt!

 4. lili zice:

  Mulțumesc pentru toate postările deosebite.
  Mulțumesc, Childagain, pentru aprecieri.
  Rămânem îmbrățișați! 🙂

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s