Căutaţi să depindeţi cît mai puţin de aprecierile celorlalţi

„Sa-ti iei crucea inseamna sa depasesti situatiile pe care ti le ofera viata cotidiana”. – Teofil Paraian

Se spune c-a trăit odată un împărat mai rotofel ce obosea foarte tare când trebuia să-şi viziteze regatul. De aceea el le-a ordonat slujitorilor să-i facă în curtea interioară a palatului o grădină care să imite toate domeniile sale. Astfel putea să supravegheze totul doar privind pe fereastră, fără a obosi şi a se lipsi de confortul palatului său.

Aceasta ar fi una dintre legendele Bonsaiului, copăcelul cultivat în vas ce în zilele noastre este o adevărată operă de artă. Cred că nu e deloc uşor ca dintr-o sămânţă menită să se transforme într-un falnic şi puternic copac să reuşeşti să creşti unul ce arată întocmai doar că la o scară mult mai mică. E nevoie să-i limitezi spaţiul în care e plantat. Aşa te asiguri că rădăcinile îi sunt mici. Să nu-i laşi ramurile să crească, să i le retezi constant. Ideal ar fi să-i mai răsuceşti şi trunchiul că e mai estetic. Şi Doamne fereşte să-l privezi de atenţia şi îngrijirea ta pentru că va muri. Toate acestea întocmai respectate pot fi răsplătite cu un copăcel atât de drăgălaş şi de plăpând. Mai mare dragul să-l priveşti.

Cei mai mulţi dintre noi ne trăim viaţa ca aceşti copăcei. Dintr-o sămânţă cu care natura a intenţionat să facă lucruri măreţe, am reuşit să modelăm o fiinţă în miniatură, atât de fragilă. Cum? I-am îngrădit rădăcinile, i-am limitat creşterea, i-am dat forme nenaturale ca să dea mai bine în peisaj şi am separat-o de sursa care o alimenta continuu şi îi asigura condiţiile pentru dezvoltare. Cum am reuşit asta? Am făcut tot ce am putut pentru ca aşteptările noastre să dicteze forma finală, şi nu felul în care am fost iniţial programaţi de natură. Dacă în cazul copacilor un astfel de demers a dat naştere minunaţilor Bonsai, nu sunt foarte convinsă că în cazul nostru roadele obţinute sunt cele pe care ni le-am fi dorit.

În momentul în care nu vom mai aştepta de la ceilalţi ceea ce ne putem lua singuri, de exemplu, fericirea! vom deveni altfel de oameni. Ne vom transforma mult şi vom avea o cu totul altfel de viziune asupra vieţii în momentul în care vom avea tot mai puţine aşteptări de la ceilalţi. Dacă cineva nu vrea să meargă cu tine la un film, poţi să te duci singur sau plin de voioşie îţi găsesşti altceva de făcut. Întristarea datorită faptului că ceilalţi nu răspund aşteptărilor tale este cea mai păguboasă. Ne fură viaţa! Să nu ne mai lăsăm păcăliţi şi să rămînem fericiţi chiar dacă ceilalţi nu fac ceea ce ne-am aştepta să facă. Bazaţi-vă în primul rînd pe voi înşivă şi luaţi-vă singuri ceea ce se poate lua. Mă refer aici în special la bucurie şi fericire. Acestea nu trebuie să vi le dea altcineva, vi le puteţi lua singuri. La fel şi sănătatea, vitalitatea, pofta de a trăi vi le puteţi trezi de unii singuri. Respectul de sine şi sentimentul de împlinire nu trebuie să depindă decît de instanţa conştiinţei de sine şi nu de opinia celorlalţi. Pe cît posibil căutaţi să depindeţi cît mai puţin de aprecierile celorlalţi pentru a vă simţi bine. Fiţi cu iniţiativă şi asiguraţi-vă singuri accesul la bucurie şi fericire, prin ceea ce aveţi înlăuntrul vostru. Chiar şi într-o relaţie de iubire lucrurile sînt cu atît mai frumoase cu cît ai mai puţine aşteptări de la celălalt şi mai multe de dăruit.– Cristian Ţurcanu

Binecuvântată este clipa când omului i se deschid ochii cei dinlăuntru şi ajunge la cunoştinţa voii lui Dumnezeu şi la descoperirea preţului celui veşnic al mântuirii sufletului său. Fericit este acel suflet care şi-a cunoscut vremea chemării pe care i-a rânduit-o şi lui Dumnezeu. O, dacă ai fi cunoscut şi tu vremea chemării tale! Dar poate că n-ai cunoscut-o cum nu şi-a recunoscut-o nici Ierusalimul când şi-a avut-o şi el pe a lui. Astfel, după cum a urmat pentru Ierusalim pedeapsa, va urma şi pentru tine neapărat şi sigur. Când va veni vremea ei, care este hotărâtă şi ea.

Dragul meu, numărate sunt şi zilele tale, de la cea dintâi până la cea din urmă. Ele sunt în Mâna lui Dumnezeu. Numai folosirea lor este în inima ta. Rânduite ţi-s şi ţie toate căile bune în care să umbli. Toate faptele bune pe care să le faci. Toate binefacerile prin care să te mântuieşti. Numai primirea sau respingerea lor este în voia Ta. Hotărâtă este o vreme şi pentru tine. O mântuire şi pentru tine. Un loc în cer şi pentru tine. O răsplată fericită şi veşnică şi pentru tine. Ele sunt în Mâna lui Dumnezeu, Care ţi le îmbie astăzi. Numai credinţa sau necredinţa depinde de tine. Numai alegerea vieţii sau a morţii tale depinde de vremea aceasta. Numai luarea hotărârii tale depinde de clipa aceasta.

Alege acum. Căci ceasul tău trece. Peste un ceas poate fi trecut pe totdeauna… Pe totdeauna… Atotputernic Dumnezeul nostru… Cu inimile cutremurate stăm în faţa ceasului care ne arată trecerea vremii noastre. Fiecare ceas ne aduce ceva sau ne ia ceva. Ne aduce un har sau ni-l ia .Ne aduce un prilej sau ni-l ia. Ne aduce o cunună sau ne-o ia. Te rugăm, Doamne, ajută-ne să ne numărăm bine clipele vremii noastre trecătoare şi, folosindu-le bine, să ne câştigăm prin ele mântuirea cea veşnică. Amin. – Traian Dorz – Hristos Pâinea noastră zilnică.- http://www.oasteadomnului.ro/

Un copil, la grădiniţă, încearcă să îşi încalţe cizmuliţele. Pentru că nu se descurca, a cerut ajutorul educatoarei. Cu tot trasul şi împinsul, cizmuliţele nu voiau nicidecum să intre. Până când a reuşit totuşi să îl încalţe, educatoarei i-au apărut broboane de transpiraţie pe frunte. De aceea aproape că i-au dat lacrimile când copilul i-a zis:

– Doamnă, dar sunt puse invels…

Într-adevăr, erau puse greşit… Nu a fost cu nimic mai uşor să îi scoată cizmuliţele decât să i le pună, totuşi a reuşit să îşi păstreze calmul până când cizmuliţele au fost iar încălţate, tot cu sudoare pe frunte, dar de data aceasta aşa cum trebuia. Însă atunci baieţelul a zis:

– Cizmuliţele astea nu sunt ale mele!!!

În loc să ţipe la el „De ce nu mi-ai spus?”, educatoarea şi-a muşcat buza şi încă o dată s-a chinuit sã îl descalţe. Când s-a terminat chinul descălţatului, baieţelul i-a spus:

– Sunt cizmuliţele flatelui meu. Mama mi-a zis să le încalţ pe ăstea azi.

Acum ea nu mai ştia ce să facă… Să plângă sau să râdă? A reuşit totuşi să strângă suficientă răbdare pentru a se lupta din nou cu cizmuliţele. Când, în sfârşit, l-a încâlţat, înainte de a-l trimite afară la joacă, l-a întrebat:

– Şi acum, unde îţi sunt mănuşile? Trebuie să ţi le pun în mâini ca să poţi pleca afară!

– Le-am băgat în cizmuliţe ca să nu le pield…

„Poarta-te in asa fel, incat, daca universul ar fi sa se ia dupa tine 24 de ore, sa nu se ajunga la haos! Nu-mi dati sfaturi! Stiu sa gresesc si singur. Tribunalul acesta pe care omul il simte in el este constiinta. Nu te plange ca esti strivit, daca te-ai facut vierme. Cel care e indragostit cu pasiune devine inevitabil orb din cauza obiectului iubirii sale, desi in general isi recapata vederea la opt zile dupa casatorie.” – Immanuel Kant

Image hébergée par Casimages.com : votre hébergeur d images simple et gratuit

 

pictorul copiilor – Donald Zolan

Reclame
Acest articol a fost publicat în Trezire divina. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Căutaţi să depindeţi cît mai puţin de aprecierile celorlalţi

  1. Ileana zice:

    Buna ziua!…De doua zile am schimbat numele la blog…deoarece au fost neintelegeri si am fost nevoita sa schimb numele la blog. Eu sunt aceiasi Ileana si va astept in casuta mea virtuala cand doriti si cand puteti!…O zi frumoasa alaturi de familie!…Noua mea adresa…
    http://doareuileana.wordpress.com/

    Hello! … Two days ago I changed the name of the blog … because they were misunderstanding and I had to change the name of the blog. I am the same Ileana and wait in my virtual box when you want and when you can! … A beautiful day with your family! … My new address …

    http://doareuileana.wordpress.com/

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s