Inteleapta pedagogie a Lui Dumnezeu

„Eu nu folosesc niciodata cuvantul renuntare. Bucura-te de viata, de iubire, de meditatie, de frumusetile lumii, de extazul existentei, bucura-te de tot! Transforma lumescul in sacru. Transforma acest tarm in tarmul celalalt, transforma pamantul in paradis. Iar apoi, indirect, incepe sa se produca o anumita renuntare. Dar ea apare de la sine, nu ti o impui tu. Este ceva care se intampla. Incepi sa renunti la prostia ta. Incepi sa renunti la relatiile fara sens. Incepi sa renunti la locurile in care evolutia nu e cu putinta. Insa eu nu numesc acest lucru renuntare, eu il numesc intelegere, constientizare. Daca duci in mana pietre crezand ca sunt diamante, eu n am sa ti spun sa renunti la acele pietre, ci am sa-ti spun doar: Fii atent si mai uita-te o data!. Daca vezi singur ca nu sunt diamante, mai e nevoie sa renunti la ele? Iti vor cadea din mana de la sine. De fapt, daca mai vrei totusi sa le cari, va trebui sa faci un efort mare, iti va trebui o mare vointa sa le mai cari. Insa nu poti sa le mai cari mult. O data ce ai vazut ca sunt inutile, fara rost, nu se poate sa nu le arunci. Si o data ce ai mainile goale, cauti adevaratele comori. Iar adevaratele comori nu se afla in viitor. Adevaratele comori se afla aici si acum”. – Osho

” Cand intampinam viclenii si greutati, Dumnezeu nu intervine indata pentru a ne ajuta, ci mai intai ne lasa sa ne chinuim un timp si mai tarziu savarseste minunea. De ce face asa ? Ca sa ne fereasca de nerecunostinta si nemultumire. De obicei noi, oamenii, imediat ce iesim din necazuri, uitam si de amaraciunea lor si de Dumnezeu Care ne izbaveste de ele. De multe ori, credem ca singuri am reusit sa scapam de nenorocirile care au dat peste noi. Asadar de aceea Dumnezeu ingaduie ca mai intai sa ne loveasca incercarile si mai tarziu sa ne salveze. In situatii de criza, noi obisnuim sa gandim omeneste si sa facem socotele superficiale. Cand Dumnezeu vrea sa ne ajute, nimic nu-L poate impiedica. E de ajuns un om al Lui, e de ajuns doar un semn al Lui, pentru a fi biruiti cei mai puternici vrajmasi.
Dumnezeu ii da fiecaruia ceea ce are nevoie. Fiecare avem nevoie de un leac. ” Cine poate spune ca are inima curata ? Sau cine va cuteza sa spuna ca e curat de pacate ? „. Nu exista om fara de pacat, chiar daca este milostiv si iubitor de oameni. Nu exista om cu desavarsire drept, cu desavarsire virtuos, cu desavarsire curat de pacat. Pe de alta parte, nu exista om pacatos care sa nu fi savarsit si vreo fapta buna. In viata aceasta tuturor li se aplica legea rasplatirii. De aceea cei virtuosi sunt cuprinsi de necazuri. De aceea cei nedrepti se desfata in bunatati. Primii sunt pedepsiti aici pentru putinele lor pacate, si in felul acesta nu vor fi lipsiti de rai. Ceilalti sunt rasplatiti aici pentru putinele lor fapte bune, si vor fi pedepsiti vesnic pentru multa lor rautate. Cand suferim pe nedrept trebuie sa stim ca asta se intampla cu ingaduinta lui Dumnezeu, fie pentru a ne spala pacatele, fie pentru a primi cununa.
Multi cred ca cel ce sufera este negresit pacatos. Ei banuiesc, neintemeiat si naiv, ca necazurile vin mereu ca pedeapsa pentru calcarea legii dumnezeiesti. Asa s-a intamplat in cazul dreptului si mult- incercatului Iov. Nu trebuie sa ne para rau pentru cei care sunt incercati si sufera, ci pentru cei ce in vreme ce pacatuiesc nu sunt pedepsiti. Pedepsele, de altfel, impiedica pacatul si conduc la virtute. Dumnezeu nu-i pedepseste nici pe toti oamenii, nici dupa gravitatea pacatelor lor. Pedepsele Lui sunt treptate, metodice si urmaresc un anumit scop. Deseori, pedepsind un om, ii cuminteste pe multi. Minunat este , cu adevarat, faptul ca Dumnezeu savarseste binefaceri cu noi prin intamplari care nu par favorabile si placute, ci potrivnice si neplacute. Dumnezeu prin intelepciunea si atotputernicia Lui, gaseste solutii la probleme de nerezolvat si iesiri la lucrari care pareau fara iesire, aratandu-Si marea Sa putere.
Dumnezeu poate face ca un eveniment nefericit sa aiba un final fericit. Raul pe care vor unii sa ni-l faca, Dumnezeu il poate intoarce spre bine. DUMNEZEU NU NE LASA INTR-O STARE DE FERICIRE CONTINUA, NICI INTR-O STARE DE SUFERINTA CONTINUA. In anumite cazuri intarzie mult sa ne scape de nenorociri. Din ce motiv ? Ca sa ne gandim la El si sa ne apropiem de El, ca sa alergam la El si sa-I cerem ajutor. Ramanand aproape de Dumnezeu, NE CASTIGAM MANTUIREA.
Ne daruieste perioade de pace si liniste, pentru a ne mangaia si odihni. Ispitele pe care le infruntam sunt pe masura puterilor noastre. Dumnezeu nu ingaduie sa fim incercati mai presus de puterile noastre. Dumnezeu ingaduie suferintele spre folosul nostru. De aceea trebuie sa-I multumim si sa-L slavim.
Pentru crestin exista doar doua cauze de tristete. Prima, cand se impotriveste lui Dumnezeu, adica lucreaza impotriva voii Lui sfinte ; si a doua, cand il vede pe aproapele sau impotrivindu-se lui Dumnezeu. Necazurile si intristarile nu sunt motive de intristare, ci de lauda si bucurie. Fiecare ispita, fiecare necaz, fiecare atac al diavolului, daca suntem atenti si rabdatori, ne poate aduce mare folos. Vrajmasul diavol i-a adus lui Iov o mai mare sfintenie si o mai stralucitoare slava. Fara probleme, fara necazuri, fara boli, fara intristari, ce-ar face omul ? S-ar deda desfraului si betiei, ar uita cu desavarsire de Dumnezeu si de poruncile Lui. Necazurile si incercarile il mentin intr-o oarecare stare de veghe, ii devin scoli de filozofie, exercitii ale sufletului. ” – SFANTUL IOAN GURA DE AUR, cartea PROBLEMELE VIETII –

„Cu cat se apropie omul de Dumnezeu, cu atat se vede pe sine mai pacatos”. Avva Matoi

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Trezire divina. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Inteleapta pedagogie a Lui Dumnezeu

  1. Anonim zice:

    Totul de la stiinta la marii ganditori , de la piatra pana la soare ne vorbeste intr-una despre dumnezeire …numai omul sta aplecat spre material ingropat in propria ignoranta …vad si aud des cum cei care sunt oarecum spiritualizati sunt luati drept scrantiti si anormali. De ce normalul devine anormal intr-o lume in care doar trebuie sa privesti dincolo de tine si ai inteles maretiile Creatiei ?

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s