Ia seama la tine insuti

Să-ţi fie deprinse cu smerenia şi înfăţişarea şi haina şi mersul şi statul şi hrana şi aşternutul şi casa şi toate lucrurile din casă. Cuvântul, cântecul şi vorba cu vecinii să fie mai degrabă măsurate decât îngâmfate. Nu întrebuinţa vorbe umflate şi meşteşugite, nici nu folosi glas afectat în cântecele tale. Nu fi mândru şi grav în vorbirile tale, ci îndepărtează orice lăudăroşenie.
Fi îndatoritor cu prietenii, blând cu slugile, răbdător cu cei care te supără, milostiv cu cei de jos. Mângâie pe cei năpăstuiţi, cercetează pe cei bolnavi; nu privi de sus pe nimeni; vorbeşte cu blândeţe, răspunde cu bucurie celui ce te întreabă; fi binevoitor cu toată lumea; când vorbeşti, nu te lăuda şi nici nu pune pe alţii să te laude; nu primi cuvinte necuviincioase; ascunde, pe cât poţi, însuşirile şi faptele tale bune; când păcătuieşti, învinovăţeşte-te şi nu aştepta mustrările altora, ca să te asemeni omului celui drept, care el cel dintâi se învinovăţeşte, ca să fi ca Iov, care nu s-a ruşinat de mulţimea locuitorilor cetăţii de a mărturisi în faţa tuturor greşeala lui.
Nu fi aspru când dojeneşti, nici grabnic şi pătimaş când mustri, că şi aceasta este tot mândrie. Nu osândi pe alţii pentru toate fleacurile, ca şi când tu ai fi cu desăvârşire drept. Priveşte cu ochi înţelegă­tori pe cei ce greşesc şi ridică-i duhovniceşte din păcatul lor, aşa cum în­deamnă Apostolul: „luând seamă la tine însuţi, ca să nu cazi şi tu în ispită”.
Să pui atâta râvnă în a nu fi slăvit de oameni câtă râvnă pun alţii în a fi slăviţi, de-ţi aminteşti de Hristos, Care a spus, că cel care caută de buna sa voie laudă de la oameni şi face binele pentru a fi văzut de oameni, pierde răsplata de la Dumnezeu: „îşi iau plata lor”, a spus Domnul. Să nu-ţi pierzi deci plata de la Dumnezeu, vrând să fi văzut de oameni. Dumnezeu este marele privitor al faptelor noastre. Să iubeşti slava pe care ţi-o dă Dumnezeu ! El dă strălucită răsplată. Ai fost numit într-o slujbă înaltă şi te cinstesc şi te slăvesc oamenii? Poartă-te cu cel de sub stă­pânirea ta, ca şi cum ai fi egal cu el, „nu ca stăpân al păstoriţilor”. Domnul a poruncit: „Cel care vrea să fie între voi întâiul, să fie slugă tuturor”.
Pe scurt, urmăreşte aşa de mult smerenia, ca şi cum ai fi îndrăgostit de ea. Îndrăgeşte-o şi te va slăvi. Aşa vei merge pe calea care duce cu bine la slava cea adevărată, slava îngerilor, slava de la Dumnezeu. Hristos te va măr­turisi înaintea îngerilor, că eşti ucenic al Lui şi te va slăvi, dacă vei fi următor smereniei Lui, Care a spus: «învăţaţi de la Mine că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi afla odihnă sufletelor voastre». – Sf. Vasile cel Mare -http://www.doxologia.ro/

Într-o zi, tatăl unei familii foarte înstărite și-a luat fiul într-o excursie la țară, cu scopul declarat de a-i arăta acestuia cum trăiesc oamenii săraci. Au petrecut câteva zile și nopți la ferma unei familii care era considerată ca fiind una săracă.
La întoarcerea din excursia lor, tatal l-a întrebat pe fiul său:
– Cum ți s-a părut excursia?
– A fost genial, tată!
– Ai văzut cum trăiesc oamenii săraci?, a întrebat tatăl.
Fiul a răspuns:
– Am văzut că noi avem un câine și ei patru. Noi avem o piscină care ajunge până în mijlocul grădinii, ei au un pârâu care nu se termină niciodată. Noi avem lanterne din import în grădina și ei au stelele noaptea.
Din veranda noastră poți privi până în fața curții și la ei poți privi întregul orizont. Noi avem o bucată mică de pământ pe care trăim, iar ei au câmpuri care merg mai departe decât putem vedea noi cu ochii. Noi avem servitori care ne servesc, dar ei îi servesc pe alții. Noi cumpărăm mâncarea, dar ei și-o cultiv[ pe a lor. Noi avem ziduri în jurul proprietății, pentru a ne proteja, ei au prieteni care să-i protejeze.
Tatăl băiatului a rămas fără cuvinte.
Dupa aceea,fiul a adăugat:
– Mulțumesc, tată, pentru că mi-ai arătat cât de săraci suntem.

   (…) Cu mintea noastră nu putem cunoaşte nici măcar cum s-a făcut soarele; şi atunci când cerem lui Dumnezeu să ne spună cum s-a făcut soarele, primim în suflet acest răs­puns limpede: „Smereşte-te şi vei cunoaşte nu numai soa­rele, ci şi pe Făcătorul lui”. Dar când sufletul cunoaşte pe Domnul, el uită de bucu­rie soarele şi întreaga zidire şi lasă grija pentru cunoaşte­rea pământească. Dumnezeu îşi descoperă tainele Sale sufletului smerit.(…) Dacă lumea ar cunoaşte puterea cuvântului lui Hris­tos: „învăţaţi de la Mine smerenia şi blândeţea”, atunci lumea întreagă ar lăsa toate celelalte ştiinţe şi învăţături şi ar învăţa numai această ştiinţă cerească.- Cuviosul Siluan Athonitul

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Trezire divina. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Ia seama la tine insuti

    • MARIA zice:

      MULTUMESC DIN TOATA INIMA PENTRU ACESTE MINUNATE ,INVATATURI ,,,, LE-AM CITIT ,,LE STIM,,DAR SUNT MOMENTE IN CARE LE UITAM ,,,REAMINTIREA LOR NE LIMPEZESTE PE ZI CE TRECE ,,MINTEA NOASTRA PLINA DE ,,,,ASTEPTARI DESARTE ,,,

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s