Cat de bine te cunosti ?

„Este suficientă o străfulgerare pentru a iniţia procesul de trezire, iar acesta este ireversibil!”Eckart Tolle
Trebuie să fim conştienţi de faptul că această călătorie spirituală pe care o parcurgem în această viaţă este o continuare a tuturor călătoriilor spirituale pe care le-am parcurs de-a lungul existenţelor noastre anterioare, fiind mai mult sau mai puţin conştienţi de acest lucru.

În zilele noastre cei mai mulţi oameni sunt preocupaţi de cunoaşterea şi înţelegerea fenomenelor fizice şi a aspectelor materiale cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi, dar sunt aproape complet ignoranţi în ceea ce priveşte propria fiinţă şi potenţialul benefic extraordinar ce este adormit în ei înşişi. Pentru ei, lumea în care trăiesc şi există este cea exterioară, ceea ce se vede şi ne înconjoară. Dacă ar fi să-i întrebăm cine sunt, ei ar începe să se descrie prin numele lor, prin ocupaţia, forma sau starea în care se găsesc în acea perioadă a vieţii, prin ce au fost sau vor să devină, sau prin diferite aspecte neesenţiale cu care se identifică mintea lor. Alţii, interesaţi într-o anumită măsură de aspectele spirituale, vor spune că sunt spirit divin sau suflet nemuritor, sau se vor descrie folosind alte concepte mai mult sau mai puţin interesante sau spirituale, pe care mintea lor le-a adoptat şi cu care au ajuns să se identifice, fără însă a le cunoaşte în profunzime.
Tocmai de aceea, asistăm la o situaţie paradoxală – fiinţele umane sunt capabile să călătorească în spaţiul cosmic, dar ignoră ceea ce se află în profunzimea fiinţei lor, sau se scufundă în cele mai adânci oceane, dar nu reuşesc să plonjeze în ele însele, rămânând insensibile la comorile ce zac în străfundurile sufletului. Identificându-se complet cu personalitatea egotică limitată, efemeră, nici nu bănuiesc cine sunt în realitate ele însele, care este natura lor esenţială. Din această perspectivă, putem spune că cele mai multe fiinţe umane, chiar aflate în stare de veghe, sunt profund adormite.

Egoul ne dă iluzia că avem o anumită personalitate, că suntem limitaţi de timp şi spaţiu, deşi tot el ne împinge să acţionăm ca şi cum am avea la dispoziţie tot timpul din lume şi ne face să credem că nimic nu poate sta în calea împlinirii dorinţelor noastre lumeşti. În mod obişnuit, egoul este cel care gândeşte, vorbeşte, el îşi însuşeşte trăirile şi acţiunile noastre şi tocmai de aceea este absolut necesar să-i cunoaştem mecanismele de funcţionare, pentru a nu mai cădea iar şi iar în capcana identificării cu el, considerându-l adevărata noastră natură.

Atunci când începem să observăm starea de inconştienţă ce ne caracterizează, starea de adormire în care ne aflăm, cea care ne face să realizăm această observare este chiar conştiinţa noastră, ce va determina gradat procesul de trezire spirituală. Tot ceea ce trebuie să facem atunci este să lăsăm lumina conştiinţei să ne pătrundă întreaga fiinţă. Astfel, vom realiza că de fapt noi suntem una cu acea lumină, vom începe să căutăm adevăratul sens al existenţei noastre şi vom descoperi adevăruri spirituale divine. Treptat, omul vechi se va transforma într-un om nou ce va pune bazele unei umanităţi înţelepte. Ceea ce veţi percepe va fi diferit, va fi într-o lumină mai bună şi va scoate din voi tot ceea ce este mai bun. – Mira Tănase – http://www.timpul.md/

Viziunea mea asupra omului nou este cea a rebelului aflat in cautarea sinelui, a fetei lui adevarate. Un om pregatit sa arunce toate mastile, toate caracterele prefabricate, toata ipocrizia, gata sa arate lumii cine este el cu adevarat. Si daca va fi iubit sau condamnat, respectat sau huiduit, incoronat sau crucificat, pentru el va fi acelasi lucru, fiindca a fi tu insuti este cea mai mare binecuvantare a existentei. Un om adevarat, sincer, care cunoaste iubirea si compasiunea intelege ca oamenii sunt orbi, incostienti, cu spiritul adormit.- Osho

(…) In prima etapa, tu nu stii ca nu esti tu insuti, nu-ti dai seama. Te identifici atat de mult cu ceea ce crezi despre tine (idei din propria memorie sau ce-ti zic altii) incat consideri ca ‚acela esti tu’.
In a doua etapa incepi sa-ti dai seama ca esti mai mult decat credeai – ca exista in tine trasaturi (calitati sau defecte) pe care nu le vazusei pana atunci, de care nu erai constient. Incepi sa realizezi ca, intr-adevar, ceea ce credeai tu ca esti nu erai tu in totalitate. Incepi sa intelegi cine esti tu cu adevarat (indeosebi calitatile tale) si iti dai seama ca nu le manifesti decat rareori. Si iei hotararea sa ‚imbunatatesti situatia’.
In a treia etapa, pe masura ce incepi sa devii mai mult tu insuti (sa manifesti calitatile tale) observi transformarile tale interioare (si exterioare, din viata ta). Observi diferenta calitativa enorma dintre ceea ce credeai tu ca esti si ceea ce esti acum.
Iar in a patra etapa, pur si simplu il manifesti in mod automat pe ‚tu insuti’, tot timpul.
Pentru a parcurge acesti patru pasi, cel mai bun lucru pe care il pot face oamenii acum este sa se opreasca din ceea ce fac si sa analizeze mai intai ceea ce sunt. Care sunt gandurile si emotiile predominante, care este starea lor de sanatate, cum sunt relatiile lor interumane, care cred ei ca sunt motivele pentru care lucrurile din viata lor stau in acel mod. Apoi ce anume isi doresc ei sa fie si sa faca in viata, in viitor. Iar apoi – cum anume sa procedeze, in mod concret, pentru atingerea obiectivelor.
In momentul in care faci aceasta analiza a trecutului, prezentului si viitorului dorit incepi sa devii tu insuti. Incepi sa te creezi pe tine insuti si viata ta, destinul tau, conform propriilor intentii. Nu mai esti condus de idei si dorinte contradictorii (si neconstientizate de catre tine) provenite de la alte persoane (stramosi – prin genetic, parinti, rude, prieteni, profesori, cunostinte, altii – prin mediu). In schimb, esti condus, in mod constient, de propriul Suflet (cine esti tu cu adevarat), pe care ti-l creezi prin modelarea intentionata a persoanelor din experienta de succes a carora avem multe de invatat. Ne construim constient propriul nostru plan de viata, nu mai suntem la cheremul ‚planului’ setat in fiinta noastra prin preluari inconstiente de la altii.
E un act de curaj sa fii tu insuti – pentru ca e dificil sa renunti la dorintele pe care altii le-au implementat in tine. Multe din acestea au devenit, din pacate, dependente, iar mediul in care traiesti se asteapta ca tu sa te comporti la fel ca pana atunci, pentru a te putea ‚domina’ intr-un fel. Observati numai cat de greu ii este unui fumator sa renunte la acest obicei auto-destructiv (si din cauza placerii provocate de tigara dar si din cauza anturajului care il ‚impinge’ sa se comporte la fel). Dar numai devenind tu insuti iti poti cunoaste si apoi realiza potentialul interior. Iar pentru aceasta, tot ceea ce ai de facut este sa aprofundezi notiuni despre cunoastere interioara, sanatate, comunicare, traind in lumea reala.
Numai un om care este el insusi poate iubi cu adevarat. Numai un om care este el insusi poate fi fericit cu adevarat. Numai un om care este el insusi poate intelege viata cu adevarat, poate gandi, simti, trai cu adevarat. Pentru ca un om care este el insusi traieste cu totalitatea fiintei sale in prezent. Si isi creaza fiinta si viata el insusi, in fiecare moment al prezentului. Eu vreau sa fiu eu insumi. Si va invit pe toti sa va doriti sa fiti voi insiva.– Marius Stan -http://www.succesulpersonal.ro/

“Când ești nemulțumită sau ți se pare că ai probleme… Când vii acasă, pune mâna dreaptă la spate și încearcă să te descurci doar cu mâna stângă: să dai foc la aragaz, să te speli, să-ți iei ce-ți trebuie din frigider. Zece minute, nu mai mult… și, după zece minute, ia-ți mâna dreaptă de la spate și uită-te la ea cu ochii tăi de carne. Și ai să vezi minunea! Ai să vezi ce înseamnă să ai două mâini, două picioare… Ai să înțelegi ce înseamnă să fii sănătos în minunea Domnului. Așa mi-a spus mama de pe patul de spital…” – Oana Pellea

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Trezire divina. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cat de bine te cunosti ?

  1. Cand Omul v-a constientiza toate acestea , lumea v-a arata altfel , v-a fi un alt stadiu de evoutie spre asemanarea cu Creatorul . Fiecare creatie contine esenta creatorului , si noi o avem , dar deocamdata nu avem destula lumina pentru a o zarii , cel putin ?!! Tot, EL ne v-a ajuta in cele din urma , trebuie numai sa ne rugam !

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s