Omul se poate transcende pe sine si n-o face

“Iisus a tamaduit orbirea ochilor, dar n-a putut tamadui orbia rautatii. Orbia rautatii nu are leac, dar are pedeapsa.” Arsenie Boca

Misticii au comparat omul cu o scara. Scara poate fi folosita la doua lucruri: o poti folosi ca sa urci, si o poti folosi ca sa cobori. Folosesti aceeasi scara in ambele scopuri, doar directia se schimba. Scara e aceeasi, dar rezultatul va fi total diferit.Omul este o scara intre rai si iad. De asta numai fiintele umane sunt cele care reprima, care manipuleaza, care ucid, care incearca sa cucereasca natura. Numai fiintele umane sunt proaste – si asta pentru ca ele pot fi adevarati buddha. Pentru ca fapturile omenesti au inteligenta, de asta pot fi proaste. Prostia nu inseamna absenta inteligentei, ea inseamna ca n-a fost folosita. Daca la om n-ar exista inteligenta, omul n-ar putea fi numit prost. Nu poti numi proasta o piatra – piatra e piatra, nu se pune problema prostiei. Insa omul poate fi numit prost, pentru ca prin om exista speranta, exista o raza de lumina. prin om se deschide o usa catre lumea de dincolo.Omul se poate transcende pe sine si n-o face – asta e prostia lui. El se poate dezvolta si nu se dezvolta, se agata de tot felul de lucruri copilaresti – asta e prostia lui. Sau incepe sa-si faca planuri de viitor, care inca nu e – asta e prostia lui.
Trebuie sa traiesti in prezent cu pasiune, cu iubire, cu intensitate, si asta va deveni inteligenta ta. E aceeasi energie:cand e cu susul in jos e prostie; rearanjeaz-o, pune-o cum trebuie si devine inteligenta. – Osho

„Fiecare din noi să i se facă plăcut aproapelui său, în ceea ce este bun, spre zidire.”
Datoria de a ne face plăcuți semenilor noștri decurge din măreața învățătură despre iubirea creștină; dar cum, în ce fel, să ne străduim să ne facem plăcuți? Firește că iubirea noastră nu trebuie să se exprime prin a-i face cuiva pe plac, în mod repetat, sau printr-o laudă deșănțată, care să-i nutrească egoismul. În toate cuvintele și faptele noastre, în relațiile cu apropiații noștri, trebuie să avem în vedere să-i slujim numai „în ceea ce este bun spre zidire”.
Viața Mântuitorului cât timp S-a aflat pe pământ ne oferă un exemplu viu de asemenea iubire, dar și de fermitate. Mântuitorul le dorea tuturor binele, răspândea în jurul său bunătate și blândețe. Totuși, nu se abătea niciodată de la adevăr, osândea răul, cu dreptate, direct, fără ocolișuri. Cuvintele Sale erau limpezi, cei aflați în preajma Sa știau că nu-I puteau fi pusă în seamă nici cea mai mică rea intenție.
Căutând să imităm atotcuprinzătoarea iubire a lui Hristos, vom învăța să ne facem plăcuți aproapelui nu spre răul lui, ci spre folosul lui. Fie ca fiecare cuvânt și fiecare faptă să ne fie făcută în smerenie, iar dacă vom fi vi în situația de a-i face un reproș, să i-l facem în duhul blândeții, îndulcind tot ceea ce ar putea să-l doară. Să ne ferim de cuvintele spuse anapoda, care ar putea să-l îndepărteze pe cel căruia vrem să-i oferim ajutor.
Ce însemnă „spre zidire”? A fi ziditor, fiindcă adevărata iubire zidește. Când viața noastră intră în relație cu viețile apropiaților noștri, să ținem minte că Domnul vrea ca oriunde ne-am afla să fim o binecuvântare pentru semenii noștri, față de care se cuvine să ne purtăm ca față de Domnul însuși.
De aceea să căutăm mereu prilej de a face bine, de a fi gata în orice clipă să renunțăm la voința noastră în folosul aproapelui. Să nu uităm că tot Sfânta Scriptură care ne îndeamnă să ne „facem plăcuți aproapelui”, ne spune să nu fim „cu gândul de a plăcea oamenilor, ci ca niște robi ai lui Hristos, din suflet făcând voia Domnului, cu bunăvoință slujind ca și Domnului și nu ca oamenilor”.
Să ținem seamă de voia Domnului când slujim oamenilor, numai așa slujirea noastră va fi cu adevărat spre bine.
Undeva într-un vechi castel, spune o legendă de demult, stătea atârnat într-un cui, pe perete, un instrument muzical prăfuit, uitat de lume, de nu se mai știa de când. NImeni nu se pricepea să cânte cu el, deși încercaseră mulți, fără să izbutească să scoată un sunet! S-a întâmplat odată ca un călător să ajungă la castel și, văzând acel instrument atârnat în cui, l-a luat, l-a șters cu grijă de praf, încercând să-i acordeze strunele, care au prins glas din nou, sub degetele străinului, după ce tăcuseră amar de ani, scoțând sunete minunate care pătrundeau în adâncul sufeltului. Străinul era de de fapt stăpânul castelului, care se întorsese acasă după o lungă absență.
Cum trebuie înțeles tâlcul acestei legende? Sufletul omului este asemenea acelei harpe. El rămâne „dezacordat”, prăfuit, mut, atâta timp cât nu se atinge de el mâna Creatorului.
Primește-l la tine, iar El îți va curăța cu mâna iubitoare strunele sufletului de rugina păcatului, va drege tot ce a fost „dezacordat” în inima. ta.
Sunetele altădată false, stridente, se vor uni atunci într-o singură, minunată armonie, iar din sufletul tău primenit va răsuna mereu cântec de bucurie, de biruință, de laudă. http://www.catehetica.ro/

Avem cu totii momente de ratacire si confuzie. Si este perfect normal. Insa, de ce sa luptam cu aceste rataciri? De ce sa ne obosim cu analizarea lor? Hai sa le lasam sa… fie. Durerea nu este rea sau buna. Durerea ESTE. Este o alta stare. Este o alta existenta. Este o alta manifestare a Vietii. Este o alta forma. Durerea… ESTE. Daca nu mai etichetezi durerea, iti oferi ocazia sa devii observatorul ei. Pana acum, ai fost judecatorul durerii, insa poate ca ai uitat ceva: cand judeci, de fapt te judeci.

Cand judeci durerea, ii preiei vibratia in campul tau energetic. Cand observi durerea, fara a o judeca, te eliberezi de efectul sau. Adica, nu te mai identifici cu ea. O observi fara a te mai raporta la ea. Tu nu esti trupul tau. Esti viata din trupul tau. Tu nu ai viata. Esti Viata, care se exprima printr-o forma umana. Daca te identifici cu durerea, inseamna ca ai uitat cine esti. Doar asa durerea te poate afecta. Doar in clipa in care uiti cine esti, devii predispus la durere. Asa ca, data viitoare, cand vei avea un gand de ratacire, incearca doar sa observi acest gand, fara a te mai identifica cu el. Doar observa-l. Nu te opune, nu lupta contra lui. Doar observa-l si… lasa-l sa fie. Doar atat. Si ai sa vezi ca va pleca natural de la tine, pentru ca tu nu ii vei mai acorda atentie. Iar atentia ta reprezinta hrana gandurilor tale. Doar observa. Atat. Si ai sa vezi ca exista viata dincolo de durere. Si ce viata…

Inainte de durere, exista dimensiunea in care s-a creat durerea. Odata ce mergi dincolo de aparenta, te eliberezi
de efectul aparentei. Inainte de durere, este pace. Inainte de moarte, este viata. Daca viata nu era, atunci
moartea era imposibila. Inainte de zgomot, percepe linistea in care a fost creat zgomotul. Daca nu exista linistea, atunci zgomotul nu putea fi creat. Linistea de dinaintea zgomotului te elibereaza de efectul zgomotului. Este un joc interesant. Si devine chiar si amuzant. Lasa gandurile sa fie, iar tu traieste-ti viata.

Traieste Ceea Ce Esti. Esti Pace. Esti Iubire. Esti Lumina. Esti Gratie. Esti Puritate. Esti Ceea Ce Esti.”Ceea ce fac, spun si gandesc acum, este in armonie cu Ceea Ce Sunt?” Sa nu uiti niciodata aceasta intrebare,deoarece iti poate oferi oricand Raspunsul.Nu stiu de ce ti-am scris. Stiu doar ca ti-am scris. Multumesc pentru faptul ca Existi! Pace si Iubire! – Catalin Manea

“Intre un optimist şi un pesimist, diferenţa este hazlie. Optimistul vede gogoaşa, iar pesimistul doar gaura acesteia!” Oscar Wilde

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Trezire divina. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Omul se poate transcende pe sine si n-o face

  1. cristytepes zice:

    Reblogged this on Cronica NaturaluLui.

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s