Avem tot felul de frici

Potrivit Sfintei Scripturi, omul care a ajuns la familiaritatea cu Dumnezeu nu mai cunoaste frica. Este de ajuns, pentru ilustrarea acestui aspect, fie si o lectura rapida a Cartii Psalmilor. „Nu te vei teme de frica de noapte, de sageata care zboara ziua, de lucrul ce umbla in intuneric, de molima care bantuie in plina zi”. Dumnezeu este ajutorul, stanca pe care se intemeiaza viata, izbavitorul, astfel incat de nimic nu se mai teme omul aflat sub ocrotirea lui: „Dumnezeu este scaparea si puterea noastra, ajutor in necazurile care ne impresoara”.

De fapt, ajuns la familiaritatea cu Dumnezeu si gustand, biblic vorbind, din pomul vietii – desi inca nu este pregatit sa dezlege enigmele cunoasterii binelui si raului -, omul se afla mai presus de orice frica, pentru ca-l are pe Dumnezeu ca viata a sa. Doar in comuniune cu Dumnezeu si in masura in care se manifesta ca imagine terestra a lui Dumnezeu (a fi dupa chipul Creatorului) se descopera suveranitatea omului asupra naturii, asupra fricii si asupra mortii. In aceste conditii, frica nu poate fi perceputa decat ca simptom al renuntarii omului la propria maretie, manifestarea unui esec existential, care implica, deopotriva, un esec in relatia sa cu Dumnezeu.

Frica, potrivit Sfintei Scripturi, isi face loc in om numai atunci cand acesta, despartit de Dumnezeu – in urma nechibzuintei de a lua pe cont propriu aventura cunoasterii, de a asuma, asazicand, o existenta autonoma -, se descopera pe sine „gol” de orice virtute, de orice putere, abandonat nesigurantei.http://www.crestinortodox.ro

Când privim din depărtare un vapor plutind pe mare, nu avem cum să vedem cine îl conduce, dar faptul că își urmează drumul cu precizie arată că nu plutește de la sine, ci îl conduce o mână puternică și pricepută. Și viața noastră, dacă își va urma cursul cu statonicie și răbdare, către o singură țintă, care nu este aici, pe pământ, se va vedea că lucrează în noi, nevăzut, Duhul lui Dumnezeu, Care sălășuiește în noi și ne conduce pas cu pas pe tărâmul ce ni dat să-l străbatem. – http://www.catehetica.ro

Grija este naturală, însă frica nu. Nu ceda în faţa fricii, totuşi nu renunţa la grijă.Este un act de echilibru. Grija este cea care te face să te uiţi în ambele direcţii când traversezi strada. Frica este cea care te îngheaţă pe margine întotdeauna. Cunoşti diferenţa. O poţi simţi.Dacă eşti „blocat” acum, te afli sub frică. Ieşi de acolo. Te-ai uitat deja în ambele direcţii. Traversează odata strada, pentru numele lui Dumnezeu. Maşinile au trecut demult. Drumul e liber. Singurul tău obstacol este propria ta minte.- Neale Donald Walsch

Viata pare lunga, dar de fapt, e extrem de scurta. Iar noi pierdem timp pretios. Il pierdem stand ancorati in ce-am lasat in urma. Ne impiedicam de nimicuri si uitam sa traim.
Pierdem timp pentru ca suntem suparati, pentru ca ne e lene, pentru ca regretam, pentru ca ne certam, pentru ca suntem egoisti, gelosi, invidiosi, pentru ca uitam sa ne bucuram.
Uitam sa ne bucuram de o dimineata insorita si de o cafea proaspata, uitam sa trimitem un mesaj frumos de buna dimineata sau de noapte buna, uitam sa spunem “te iubesc”, “te rog”, “multumesc”, “iarta-ma”.
Uitam sa apreciem, sa respectam, sa mangaiem, sa imbratisam, sa iubim. Uitam sa aratam.
Uitam sa ne bucuram de ce avem si vrem mereu mai mult.
Uitam sa privim oamenii fara sa-i judecam, uitam sa ii intelegem.
Uitam sa ascultam mai mult si sa vorbim mai putin.
Uitam sa ne descretim fruntile, sa zambim mai des.
Uitam? Sau doar luam tot ce avem ca pe ceva garantat, ceva pentru care nu trebuie sa luptam, ceva ce avem dreptul sa avem?
Vedem, dar nu privim. Mirosim, dar nu savuram. Simtim, dar nu aratam.
Ia o pauza. Respira adanc. Inchide ochii. Gandeste-te.
Gandeste-te mai mult la ce ai si apreciaza. Lasa putin deoparte gandurile legate de ce ai vrea sa ai si nu ai. Spune-i persoanei de langa tine, parintilor, prietenilor, bunicilor ca ii iubesti. Multumeste-le ca exista in viata ta si ca o fac mai frumoasa.
Cere iertare pentru ce ai gresit si lasa mandria si orgoliul la o parte.
Respecta daca vrei sa fi tratat cu respect.
Bucura-te ca atunci cand deschizi ochii dimineata poti vedea soarele.
Inchide televizorul, calculatorul, si citeste o carte. Indeamna-i si pe altii sa faca acelasi lucru.
Viseaza. Spera. Ai incredere. Fii politicos. Apreciaza. Multumeste. Zambeste mai des. Intelege. Asculta. Taci. Imbratiseaza. Iubeste. Traieste!
Iustina T.- http://momenteinviata.ro

„Gandul la moarte, nemurire imi este”.Sfantul Antonie cel Mare

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Trezire divina. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Avem tot felul de frici

  1. cristytepes zice:

    Reblogged this on Cronica NaturaluLui.

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s