Zici ca ierti, dar nu poti uitaCu cât judeci mai mult, cu atât iubeşti mai puţin.
Honore de Balzac

Iertarea este un atribut dumnezeiesc. Nu trebuie sa facem un efort ca sa ne dam seama de neputinta noastra de a ierta. Dar pe masura ce Ii facem loc lui Dumnezeu in fiinta noastra, primim si putere sa iertam. Iar cand Il punem pe Dumnezeu tot timpul in centrul atentiei noastre, atunci iertam orice fapta, fara a mai fi rugati.

Iertarea nu-i usoara, e chiar imposibila atunci cand omul ramane la puterile sale. Numai cine nu a iertat, poate spune ca este usor sa ierti. Pentru inceput, omul trebuie sa incerce sa nu urasca pe cel ce i-a gresit. Apoi trebuie sa aiba in vedere ca Mantuitorul S-a jertfit si pentru cel care i-a facut rau. Deci, daca Insusi Dumnezeu l-a iertat, de vreme ce a murit pentru el, atunci si noi suntem datori sa iertam daca dorim sa ajungem la asemanarea cu El. Iar lucrul de care nu trebuie sa uitam niciodata, este acela de a-I cere neincetat lui Dumnezeu putere de a ierta.

De ce este important sa iertam? Pentru ca numai asa ne intarim in iubire. Cine nu iarta, nu iubeste. Si cine nu-si iubeste semenii, nu-L poate iubi nici pe Dumnezeu. A ierta este semnul prezentei lui Dumnezeu in noi.

Adevarata iertare este insotita de uitare. Parintele Nicolae Steinhardt spunea ca iertarea neinsotita de uitare nu inseamna nimic, e vorba goala, flecareala, amagire si masca a tinerii de minte a raului. Si in acest sens, amintea de parintele George Teodorescu care obisnuia sa le spuna enoriasilor: „Vin la mine barbati ori femei si graiesc: de iertat il iert sau o iert, dar de uitat nu pot uita. Le raspund: zici ca ierti, dar ca nu poti uita. Prea bine. Ti-ar placea insa, dupa ce te voi fi spovedit si-ti voi fi pus patrafirul pe cap si voi fi rostit: te iert si te dezleg, sa vezi ca sare Hristos de colo si-mi striga: l-oi fi iertand, Sfintia Ta, dar sa stii ca Eu unul nu-l uit. Aud?”.

Iertarea pacatelor noastre de catre Dumnezeu este conditionata de iertarea gresitilor nostri: „Ca de veti ierta oamenilor greselile lor, va va ierta si voua Tatal vostru cel ceresc”. Iertand celor care ne gresesc, ne facem partasi de dragostea cu care Dumnezeu iubeste lumea. Din nefericire, de multe ori cand ne aflam cu fata catre Dumnezeu nu mai luam seama la ce rostim – ca Ii cerem sa ne ierte in masura in care noi am iertat: “Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri”. Iar alteori, dupa ce am cerut iertare, ne intoarcem catre semeni insotiti de uitare, nu mai tinem seama ca trebuie sa iertam pentru a o primi. Sau mai bine zis uitam ca noi facem inceputul iertarii noastre, ca noi suntem stapanii judecarii noastre: „Dupa cum ai judecat, asa te judec si Eu! Daca ierti pe aproapele tau, te voi ierta si Eu!”
Daca oamenii s-ar cerceta pe ei insisi ar putea vedea ca iarta foarte putin sau chiar deloc. Pierdem din vedere ca masura iubirii pentru cineva este masura iertarii pe care suntem in stare sa o facem pentru el.

Un alt lucru pe care as dori sa-l scot in evidenta atunci cand vorbim de iertare, este ca indiferent de pacatul in care am cazut, sa ne ferim de credinta ca el intrece puterea de iertare a lui Dumnezeu. O astfel de credinta este pricina de deznadejde. Si ramanand in ea, ajungem sa ne asemanam cu Iuda, care a crezut ca Hristos nu este atat de bun ca sa-l ierte. Si stim cum a trecut la cele vesnice.

In concluzie, va indemn sa nu mizati pe ceea ce promoveaza cultura moderna pentru refacerea relatiilor umane: negocierea, justitia etc. Traiti cu constiinta ca Dumnezeu, in nemasurata Sa dragoste, ne-a daruit puterea de a ierta. Iar cand simtiti ca nu mai aveti putere sa iertati, ganditi-va ca Dumnezeu a murit si pentru cel care v-a gresit.
Adrian Cocosila – http://www.crestinortodox.ro

Cel mai descurajant lucru la oameni este că ei acceptă să ducă o viaţă limitată. Este normal să fie bolnavi, nefericiţi, ei nu-şi închipuie o altfel de viaţă. Desigur, nimeni nu se poate sustrage în totalitate unor limitări impuse de natură, dar le putem amâna, nu suntem obligaţi să devenim mereu nişte prizonieri sau victime. Este posibil să ne prelungim unele stări de bine, nişte condiţii propice, dar şi să întârziem apariţia unor stări negative; numai că, pentru aceasta, trebuie să credem cel puţin că este posibil. Din nefericire, atunci când îi observăm pe oameni, vedem că ei se comportă ca şi cum ar fi hipnotizaţi, ca şi cum s-ar fi tras o linie în faţa lor, spunându-le: „Nu veţi merge mai departe!” Iar ei cred, acceptă această limitare ca o fatalitate. Ei însă nu se cunosc, nu conştientizează toate resursele, toate puterile aşezate de Creator în ei, şi se împotmolesc. De acum înainte, străduiţi-vă să vă depăşiţi limitele, şi veţi simţi, veţi realiza că puteţi mult mai mult decât vă închipuiţi.Există zile în care totul vă apare limpede: vedeți cum să rezolvați problemele, cum să vă adresați persoanelor pe care le contactați. Apoi, după o vreme, tot ce era clar și ușor devine complicat și obscur. V-ați îndepărtat interior, și îndepărtându-vă nu mai vedeți limpede. Cum să vă apropiați din nou? Prin iubire. Ea vă îndeamnă să reduceți distanțele, dacă nu exterior, în mod fizic, cel puțin interior.Măriți iubirea în voi și veți vedea totul mai limpede. Eu nu mă refer neapărat la iubirea pentru un bărbat, o femeie sau o activitate. Trebuie să cultivați iubirea pentru valorile spirituale: lumina, frumusețea, noblețea. Iubindu-le în voi,vă lăsați încet-încet pătrunși de ele, și apoi veți aborda toate aspectele existențiale în cele mai propice dispoziții.” – O.M.Aivanhov
„Florile ajung să parfumeze însăşi mâna care le striveşte.” Vladimir Ghika

Reclame
Acest articol a fost publicat în Trezire divina. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Zici ca ierti, dar nu poti uita

  1. Maria Luca zice:

    Doamne, ajutama sa pot ierta pe toti cei ce cred ca au gresit fata de mine si le iarta si lor greselile.

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s