Terapia destinului

Terapia destinului – Vasile Andru

Traieste azi ca si cum ai ajuns la tinta si tinta va veni spre tine . Diotima (in Banchetul – Platon) spune sa-l determine pe ucenic sa nu iubeasca decit un singur corp (obiect sau simbol) , adica sa se concentreze cu iubire asupre unui singur corp , obiect sau simbol  .Cind apare dragostea pentru obiectul concentrarii apare si contemplatia .
Urmeaza asceza , adica staruinta in pastrarea schimbarii  . Agitatia este imperfectiune .Trezia este mai buna ca transa . Nu te speria de transa si de elementele  psi , dar nici nu te atasa de ele . Nici inspaimintare nici incintare . Lasa-le sa treaca . Meditatia si rugaciunea crestina se fac cu ochi deschisi pentru a evita efectele secundare , inselaltoare . In viata cistigi mult daca esti pregatit sa pierzi . Cind pierzi , daca ti se pare o restituire , cistigul va parea un dar . Jeluirea , scancirea , este un mod de a fura energie de la altul . Cei ce jelesc fura energie si o risipesc . Acestia nu au memoria binelui .  „Sunt liber fata de pofte “ (sa repetam mereu).
Dialog:  I-   Cum sa devin desavirsit? R-   Poarta-te ca si cum ai ajuns desavirsitI-  I- Cum sa ma port ca un desavirsit daca eu sunt imperfect?  R- De unde stii ca esti imperfect? Daca stii ce este imperfect , in chip logic stii ce este perfect .
Metoda de a lua cunostinta de propria ta perfectiune latenta : Sa-ti muti periodic atentia  dinspre griji spre ordinea trupului si ordinea respiratiei.
Sa te asezi intr-un loc retras si sa pastrezi imobilitatea corpului .
Obstacole (ISPITE) a) tendinta de a renunta b) fuga gindului  c) viziunile sau vedeniile (cunoaste-le fara teama si fara incintare , ramii treaz)   d) trezia perfecta (nu le astepta cu tot dinadinsul , nu cauta rasplata) .
Sa fii detasat de orice intentie de a obtine iluminare . Cautarea scopului creeaza o noua   iluzie  .  Prima ILUMINARE este STABILITATEA (observarea ordinii alunga dezordinea). Miinile sunt o prelungire a mintii , agitatia mintii se oglindeste in agitatia miinii , miinile sa nu doarma (simpte o usoara presiune in miinile unite) -controleaza-le trezia .
O trasatura a mentalului recules : UIMIREA (suspendarea temporara brusca a rationalului) A 2-a iluminare , iluzia (tot ce trece ), continua bunatatea inimii . A 3-a iluminare – SMERENIA  (harica sau supranaturala) Lucrarea omului si Voia Domnului.
Reguli pentru stapinirea scindarii mintii (mania)    a)evitarea practicilor retardate , superstitioase sau folclorice   b) antrenarea gindirii pozitive  c) practica indrumata a linistii  d)  practicare autocontrolului  e) practicarea dezlegarilor (preot, duhovnic)
Principii:  a) observa stabilitate trupului si va urma stabilitatea mintii   b) mentine stabilitate mintii urmeaza trezvia   c) repeta trezvia si tot restul ti se va adauga tie .  Etapele vietii desavirsite : 1) dobindirea virtutilor sau infrinarea sau cultivarea puterii prin invatatura . Virtute  insemna tarie , nu frica de pacat  2) slujirea (angajarea sociala , familiala , servirea dezinteresata) -de la 25 la 50 ani . Cei  ce privesc munca ca o corvoada si viata de familie ca o obligatie sunt pierduti , se  scarbesc de viata . Doi frati trimisi sa sape via: unul promite entuziast ca merge , dar nu a ajuns , celalat a bombanit ca e pus la tot felul de  corvezi , dar a ajuns. Tatal il agreea pe primul cel senin si  relaxat , starea de suflet buna actioneaza pozitiv si asupra semenului si asupra  universului  3) inmultirea harului ( sporirea preocuparilor spirituale ) de la 50 la 75 ani   4) izbavire sau eliberare (poate surveni oricind in funcie de lucrarea ta si voia Domnului ) .
Traieste ca si cum ai obtinut desavirsirea (Eliberarea ori o ai azi ,ori degeaba o cauti) . Echilibrul , absenta trebuintelor – (omul scindat are 1001 trebuite , omul echilibrat 22 , omul  optimizat 11 ,inteleptul doar 3 , eliberatul zero ).
Nu exista adversari ci doar victime . Tot ce dobindesti este dar , tot ce pierzi -restituire .  Tu esti vinovat pentru tot ce se intampla , fie ca ai cauzat , fie ca nu ai stiut sa eviti . Singuratea poate deveni un exercitiu spiritual . Exprimati-va plenar si veti trai mult (in functie de darurile primite)  . Programarea pozitiva e sursa de sanatate  .
Cei patru M ai vietii lungi: Mincarea satvica (preponderent cerealiera si vegetala); Miscarea : Munca ; Multumirea sufletasca .
Arhitectii eliberarii :  a) alegera harica sau de fiinta (bine daruit, ceea ce concorda cu legile naturii) b) autocontrolul (stingerea trebuitelor materiale, a patimilor a gindurilor)  c) multumirea si laudad)  , adunarea cu inteleptii .
Cea mai buna lucrare e cea fara scop , cauta calea , dar mai bine nu cauta nimic , calea este  sub talpi .

https://capelaortodoxa.files.wordpress.com/2009/12/psihoterapie-isihasta.pdf

Reclame
Acest articol a fost publicat în Trezire divina. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s