Arhanghelii

Arhanghelii sunt Fiii lui Dumnezeu

Ierarhia Arhanghelilor apartine celei de-a treia triade angelice, care este si cea mai apropiata de nivelul de constiinta uman.
Iata cum prezinta Sfantul Dionisie Areopagitul, celebrul angelolog crestin, acest cor angelic in lucrarea sa Ierarhia cereasca: „Corul Sfintilor Arhangheli se afla pe aceeasi treapta cu corul Intaietorilor Ceresti si cu corul Sfintilor Ingeri. (…) Sfanta treapta a Arhanghelilor (…) comunica atat cu preasfintii Intaietori, cat si cu sfintii Ingeri. Cu cei dintai pentru ca este intoarsa (orientata) spre Inceputul cel care este mai presus de Fiinta (Dumnezeu), iar cu ingerii pentru ca ea este in acelasi timp si o treapta (ierarhie angelica) talmacitoare, primind iluminarile Dumnezeiesti de la Intaietori, in mod ierarhic si vestindu-le ingerilor in chip ingeresc si, in continuare, prin ingeri, descoperindu-ni-le noua, pe masura sfinteniei fiecaruia dintre noi, si iluminandu-ne astfel in chip Dumnezeiesc.”

In traditia romaneasca, arhanghelii mai sunt numiti si sfintii voievozi, prin echivalarea termenului grecesc care inseamna fruntasi ai ingerilor. Arhanghelii supravegheaza ingerii pazitori si celelalte cete de ingeri din apropierea noastra, indiferent de misiunea lor.
In Vechiul Testament, dar si in Noul Testament apar dese intalniri ale stramosilor nostri cu reprezentanti ai acestui ordin.

Exista nenumarati Arhangheli, unii dintre ei fiind binecunoscuti in lumea crestina si chiar sarbatoriti la anumite date precise. Trei dintre ei sunt mentionati in mod explicit in Biblie: Mihail, Gabriel si Rafael.

In Apocalipsa sunt mentionati 7 arhangheli care stau inaintea Tronului lui Dumnezeu.
Dar Arhanghelii nu sunt cunoscuti numai in traditia crestina, ci si in cea ebraica, islamica, egipteana si in diferitele traditii orientale, ei jucand mai ales rolul de intermediari intre ierarhiile angelice superioare si umanitate.

In textele apocrife apar si numele altora, cel mai cunoscut dintre acestia fiind Uriel.
Ordinul acestor ingeri este numit in traditia ebraica Bene Elohim (Fiii lui Dumnezeu). Sefira corespondenta este Hod ceea ce inseamna Slava. Numele lui Dumnezeu este aici Elohim Sabaoth (Dumnezeul Armelor). Litera ebraica ce le corespunde este Heth, dezvaluind axa energetica grai – fara grai. Initiatii in traditia Kabbala-ei comunicau cu Dumnezeu prin intermediul arhanghelilor. In cadrul acestei traditii se vorbeste despre 12 sau chiar mai multi arhangheli.

Acest ordin este influentat de sfera subtila a planetei Mercur.
Partea din fiinta umana influentata de acesti ingeri sunt rinichii.
Principiul divin care se exprima prin arhangheli este „jos”, complementar cu „sus”, principiul divin care se exprima prin Intaietori.
In traditia islamica sunt cunoscuti 4 arhangheli. In Coran este adeseori citata prezenta arhanghelilor, in special a arhanghelilor Gabriel si Mihail.
Arhanghelii au ca atribute esentiale: ridicare de lauda lui Dumnezeu, marturisirea credintei lor prin fapte si punerea neconditionata in slujba dreptatii divine.

Arhanghelii sunt Spirite ale Focului Divin

Initiatul Rudolf Steiner ii numeste pe arhangheli „spirite ale focului”.
Conform invataturilor egiptene arhanghelii sunt inspiratori si calauze ale marilor comunitati, grupuri sau popoare. Spirite ale focului divin purificator, arhanghelii au ca principala misiune ducerea la bun sfarsit a planurilor divine pe Pamant.
In sufletul fiecarui popor se exprima viata unui arhanghel. El isi traieste propria tinerete in tineretea poporului pe care-l conduce. Dar cand un popor imbatraneste sau chiar se destrama, el realizeaza o desprindere de acel popor, situatie care de obicei coincide cu desfiintarea completa a respectivului popor.
Arhanghelii sunt mesageri trimisi de Dumnezeu omenirii. Ei ofera sprijin spiritual si inspiratie. Primim din lumina si din puterea lor, ca prin propriile noastre forte sa participam impreuna cu Dumnezeu la crearea universului.

Arhanghelii trezesc si amplifica Stari Benefice

Arhanghelii au o disponibilitate aproape nelimitata, si mai ales atunci cand avem stringenta nevoie de ajutorul lor, putem sa invocam cu credinta prezenta lor in universul nostru launtric.
Prietenia si solicitudinea pe care arhanghelii o manifesta fata de noi este exemplara, este sublima, este chiar ideala. Ei ne arata infinita realitate Divina. Atunci cand le acceptam prezenta, nu facem altceva decat sa invitam miracolele sa patrunda in vietile noastre.

Fiinta umana care reuseste, datorita puritatii si deschiderii sale sufletesti, sa intre in comuniune cu arhanghelii isi poate trezi si amplifica prin intermediul lor o gama foarte variata de stari, cum ar fi: bucuria, implinirea, umilinta, iubirea pentru Dumnezeu, aspiratia spirituala, detasarea, pacea, luciditatea si dragostea pentru toate celelalte fiinte umane.

In faimoasa scriere a Gittei Mallasz, Dialoguri cu ingerul, exista un sfat Dumnezeiesc pe care ingerii ni-l transmit. Acest sfat este totodata un imperativ categoric. El suna astfel: „Cere! Cere! Cere!”. Aceasta implica sa cerem in permanenta, cu multa credinta, intr-un mod ferm, ajutorul plin de iubire, ajutorul divin, altruist al arhanghelilor.
Regasim aceasta idee in una dintre legile fundamentale Dumnezeiesti care a fost revelata noua oamenilor de catre Iisus Christos: „Cere si ti se va da, cauta si vei gasi, bate si ti se va deschide”.
O veche rugaciune invoca sprijinul arhanghelilor:

„Fie ca Sfantul Arhanghel Mihail sa fie si sa ramana mereu in dreapta trupului si a fiintei mele.
Fie ca Sfantul Arhanghel Gabriel sa fie si sa ramana mereu in stanga trupului si a fiintei mele.
Fie ca Sfantul Arhanghel Uriel sa fie si sa ramana mereu in fata trupului si a fiintei mele.
Fie ca Sfantul Arhanghel Rafael sa fie si sa ramana mereu in spatele trupului si a fiintei mele.
Fie ca Preasfanta Prezenta a Duhului lui Dumnezeu sa fie si sa ramana mereu deasupra capului si a fiintei mele”.

Arhanghelii sunt Protectori ai Omenirii

Arhanghelii asigura armonia dintre viata individuala si cea a colectivitatilor umane (popoare, neamuri). Ei stabilesc legaturile dintre sufletele individuale si sufletele nationale.
Arhanghelii vegheaza asupra destinului spiritual al umanitatii, inspirand, protejand si ghidand marile colectivitati umane.
Fiecare arhanghel este descris in mod traditional ca avand anumite atribute specifice, astfel incat ajutorul sau este cerut in mod predilect in anumite situatii. De-a lungul istoriei planetare diferiti arhangheli au inspirat si sustinut anumite colectivitati umane; oamenii indreptandu-si atentia spre arhangheli pentru a primi ajutor. Ei aduc acelora care ii invoca o protectie divina infailibila.
Arhanghelul Mihail este conducatorul fortelor divine ale binelui in lupta impotriva fortelor raului. Fiecare arhanghel este conducatorul unei mari legiuni de ingeri in lupta impotriva fortelor intunericului.
Arhanghelii sunt mesageri trimisi de Dumnezeu omenirii. Ei ne daruiesc revelatii si tot ceea ce ne este necesar pentru a evolua spiritual. Arhanghelii ne ofera ajutor si iubire de cea mai buna calitate pentru viata de zi cu zi.

Inteventii ale Arhanghelilor

Fiecare arhanghel este descris in mod traditional ca avand anumite atribute specifice, astfel incat ajutorul sau este cerut in mod predilect in anumite situatii.

Arhanghelul Gabriel este cunoscut ca vestitor al nasterilor. El este mentionat de 4 ori in Biblie, de fiecare data avand rol de mesager divin. In Geneza, arhanghelul Gabriel i-a aparut lui Abraham aducandu-i la cunostinta ca sotia sa Sara, in varsta si stearpa, va naste un fiu. Acelasi arhanghel i-a aparut Elisabetei, vestind-o ca va avea un fiu. El este ingerul Bunei Vestiri, care i-a anuntat Fecioarei Maria nasterea Mantuitorului.

In traditia islamica Gabriel este considerat Spiritul Divin al Adevarului sub protectia caruia s-a nascut Islamul. Profetul Mahomed afirma ca arhanghelul Gabriel, cel cu 140 de perechi de aripi, i-a dictat Coranul vers cu vers.

Arhanghelul Mihail este cunoscut ca luptator, fiind cel care alunga balaurul, adica pe ingerul cel cazut, Lucifer, si restabileste regatul luminii pe pamant (lupta arhanghelului Mihail cu Satana pentru trupul neinsufletit al lui Moise).

Arhanghelul Rafael este cel care a adus pastorilor vestea nasterii Mantuitorului. In Zohar (Cartea Splendorii) se afirma ca arhanghelul Rafael este insarcinat cu tamaduirea planetei si, datorita acestei purificari, omul poate fi vindecat oricand de toate bolile sale. In Cartea lui Tobias, arhanghelul Rafael ii ajuta pe cei bolnavi si suferinzi, aducand salvari miraculoase, vindecari in cazuri aparent de nerezolvat.

Sunt cunoscuti din Biblie si alti arhangheli: Raguel, Uriel, Zerachiel, Chamaliel, Tsaphiel.
In Cartea lui Enoh, arhanghelul Uriel este denumit ingerul veghetor si protector al celor aflati sub spaima si teroare.

sursa: http://www.angelinspir.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în Trezire divina. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s