Opusul smereniei este orgoliul

Opusul smereniei este orgoliul, mandria desarta, datorita caruia Lucifer, cel mai frumos si mai dotat inger din Ierarhia de Lumina, nu a mai putut constientiza faptul ca Dumnezeu este Singurul Creator al acestor Lumi si elementele Creatiei Sale numai Lui trebuie sa i se inchine.

Orgoliul este cauza multor suferinte, el sta la originea marilor tulburari sociale, a razboaielor, a rivalitatilor dintre popoare, a intrigilor, urii si intolerantelor. El a dat si da nastere la uriase ambitii pentru putere, inaspreste inima si ucide dragostea.

Sunt multi oameni, mai ales persoane publice, care fac din orgoliu o virtute. Ori de cate ori am asistat, de-a dreptul uimit, la astfel de situatii, am realizat unde poate duce necredinta, lipsa profunda a unei cunoasteri minime de tip spiritual.

Acesti oameni, victime sigure, si de cele mai multe ori inconstiente, ale demonilor nu realizeaza ca, daca vor ramane mereu asa, afisand aceasta groteasca atitudine, nu vor putea face nici un pas inainte pe drumul propriei lor evolutii, mai mult, mai devreme sau mai tarziu, in aceasta existenta sau in alta vor plati un greu tribut vanitatii si orgoliului lor afisate, la modul obsesiv chiar, de-a lungul acestei vieti.

Orgoliosul, in general, se crede stiutor a tot si a toate, afirma deseori ca el nu depinde de nimeni si de nimic folosindu-se constient sau nu de unul din dezideratele Legii care spune, insa, ca nu este bine sa ai dependenta de nimic in aceasta lume, afara de Dumnezeu.

Ei bine orgoliosul extrem Il scoate din ecuatia vietii sale chiar si pe Creator.

El isi va asuma intotdeauna reusitele, care in opinia sa se datoreaza in totalitate calitatilor sale nemaipomenite si mai niciodata esecurile, pe care le va pune in carca celorlalti.

Iata ce spunea despre orgoliu, unul dintre prietenii si sfatuitorii Scolii noastre, Omraam Mikhael Aivanhov:

„Orgoliul este un defect al intelectului si daca vreti sa vedeti una dintre cele mai stralucitoare manifestari ale orgoliului in lume, ascultati-i vorbind pe oamenii de stiinta, pe filozofi, pe artisti, pe oamenii politici, atunci cand isi prezinta ideile, punctele lor de vedere, crezul lor: toti sunt convinsi ca sunt singurii care au dreptate, care gandesc corect si sunt gata sa-i masacreze pe ceilalti pentru a face sa triumfe convingerile lor. Istoria este plina de acesti oameni care, convinsi ca ei sunt cei care se afla in posesia adevarului sau macar de a fi bratul drept al Domnului, si-au permis sa devasteze orase intregi, sa masacreze populatia. Priviti doar Biserica cu Inchizitia. Toti acei preoti, acei episcopi s-au crezut atat de superiori incat si-au permis sa-i extermine pe cei pe care i-au considerat ca gresesc. Ce orgoliu, ce prezumtie!”

„Intelepciunea, inteligenta, adevarata inteligenta divina, o poseda fiintele umile, cele care nu se incred numai in elucubratiile intelectului lor. Atata vreme cat intelectul vorbeste, discuta, face zgomot si ocupa el singur tot locul, mentalul superior nu mai poate sa-si spuna cuvantul. Singur, mentalul superior ne permite sa intelegem scopul divin pentru care omul a venit pe pamant si nu numai sa-l intelegem ci sa-l si realizam. Lipsit de aceasta umilinta, care permite sa ne proiectam dincolo de intelect, omul va trece mereu pe langa esential. Doar atunci cand va fi reusit sa reduca pretentiile nesabuite ale intelectului, el va da mentalului superior posibilitatea de a se manifesta si splendoarea universala se va descoperi in fata privirii sale uimite.”

„Deci, iata cea mai buna metoda pentru a rezista orgoliului. Stiind ca din cauza erorilor pe care le-ati putut comite in incarnarile anterioare, aveti in aceasta existenta o inteligenta foarte limitata si ca a va baza pe ea insemneaza a va lasa prada catastrofelor, trebuie sa cereti permanent parerea lumii divine. In fiecare zi obisnuiti-va sa priviti in sus si sa spuneti: ”Iata ce gandesc eu despre acest subiect, despre aceasta persoana. Am oare dreptate? Luminati-ma”. In acel moment, nu numai ca nu mai puteti fi orgoliosi, dar primiti raspunsuri clare si adevarate si sunteti pe drumul cel bun. Sa nu credeti niciodata ca ati atins perfectiunea, nu, voi mergeti doar pe drumul catre perfectiune. Trebuie sa fiti foarte atenti caci atata vreme cat nu ati ajuns inca in varf, puteti inca sa va inselati.”

„De altfel, se poate spune ca toti aceia care nu lucreaza cu adevarat pentru ca sa-si transforme modul de viata, care continua sa se lase hartuiti de dorintele lor inferioare (ale propriului lor orgoliu, de cele mai multe ori), chiar daca cer Cerului sa fie luminati, primesc un raspuns eronat; nu este vorba de intuitie, ci de o impresie mincinoasa. De ce? Pentru ca raspunsul Cerului trecand prin toate straturile lor impure pe care le-au acumulat, sufera o deformare. Da, chiar si sfaturile lumii divine, daca trec prin straturi de impuritati, se deformeaza. Si atunci exista atatea riscuri de erori ca este mai bine sa nu ascultati ceea ce receptionati. Multa lume este receptiva, putin mediumnica, putin clarvazatoare, si este adevarat, capteaza elemente din lumea invizibila dar sunt elemente amestecate, carora este bine sa nu li se dea credibilitate. Singur acela care face eforturi pentru a se purifica, a se curata, a se innobila, primeste de la Ceruri raspunsuri clare, limpezi si adevarate”.http://foculsacru.wordpress.com/2012/10/18/orgoliul/

“Atunci când te naşti, nu eşti un copac, ci o sămânţă. Trebuie să creşti, trebuie să ajungi la o înflorire, iar această înflorire va fi mulţumirea ta, împlinirea ta. Această înflorire nu are nimic de-a face nici cu puterea, nici cu banii, nici cu politica. Nu are legatură decât cu tine, cu evoluţia ta personală.”- Osho

A fost odată, într-un sat modest de munte, o școală mică și frumoasă.Într-o zi, doamna învățătoare de la clasa I le-a cerut elevilor să deseneze ceva, pentru care simțeau că trebuie sa Îi mulțumească lui Dumnezeu.

În gândul ei și-a spus că acești copii, care proveneau din mai multe cătune sărăcăcioase, nu prea aveau multe lucruri pentru care să mulțumească și să fie recunoscători. Și știa că aproape toți vor desena cozonaci tradiționali, bucăți de ciocolată și mese îmbelșugate. După ce fiecare și-a terminat desenul, învățătoarea a fost surprinsă de desenul lui Ionuț, copilul cel mai mic din clasă: acesta reprezenta o simplă mână, schițată stângaci și copilărește.

Mâna cui să fi fost oare? Ceilalți elevi au devenit și ei curioși.

“Este mâna Lui Dumnezeu, care ne dă de mâncare!”, a spus unul dintre ei.

“Este mâna unui țăran. Pentru că țăranii cultivă cartofii, îi scot din pământ și apoi noi îi putem mânca!”, și-a dat cu părerea un altul.

În timp ce elevii își priveau propriile desene, învățătoarea s-a aplecat asupra lui Ionuț și l-a întrebat a cui era mâna.

“Este mâna dumneavoastră, doamna învățătoare!”, a răspuns el sfios. Iar ea, doamna învățătoare, și-a amintit că în fiecare dimineață, îl ajuta să urce treptele înalte de la intrarea în școală, luându-l de mână. Făcea acest lucru și cu alți elevi, dar pentru el era un lucru important și pentru care merita să Îi fie recunoscător lui Dumnezeu.
Viața pe care o trăim și care ne modelează este formată din milioanele de experiențe minuscule, pe care le creăm zi de zi, zi de zi, zi de zi… Nu experiențele mari, colosale, care ne taie răsuflarea sunt cele care dau sensul vieții noastre – acest lucru se întampla numai în filme. Iar cei care sunt cei mai îndreptățiți să facă acest lucru – adica să creeze din gesturi mici, efecte trainice – suntem noi. Pentru că în fiecare dintre noi se află puterea de a visa, voința de a crea și motivația de a face.

Daca cineva i-ar fi recunoscător mâinii tale, pentru ce anume i-ar fi?

Autor text: Maria Cotoi http://filedelumina.ro

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Trezire divina. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s