Eu sunt cel ce sunt-YAHWEH

„Oamenii folosesc cuvîntul Dumnezeu ori de cite ori este vorba despre o divinitate. Crestinii pot folosi cuvîntul Dumnezeu pentru Dumnezeul lor, musulmanii folosesc cuvîntul Dumnezeu pentru divinitatea lor, hindusii la fel. Asa cã fiecare are Dumnezeul lui, dar care are acelasi nume de Dumnezeu. Totusi , care este adevãratul Dumnezeu?. Sfînta scripturã confirmã cã în Vechiul Testament s-a folosit cuvîntul Dumnezeu ,El, sau Elohim, ca un nume general , dar care reprezenta Dumnezeul evreilor. Dar si celelalte popoare foloseau cuvîntul , El, Dumnezeu. De exemplu, canaanitii aveau Dumnezeul lor reprezentat printr-un vitel de aur , si care se numea Vitelul-El, adicã vitelul Dumnezeu. „El” era în antichitate un cuvînt general al lui Dumnezeu, al oricãrui dumnezeu , fãrã vre-o deosebire. Cînd poporul tot astepta pe Moise sã coboare de pe munte, iar acesta nu-si fãcea aparitia, atunci au construit un vitel de aur si s-au închinat lui, ca unui dumnezeu. Diferenta era cã în loc sã se închine lui EL-ohim (Elohim), s-au închinat vitelului El. La fel împãratul Ieroboam si-a ales ca dumnezei , viteii de aur, dupã obiceiurile canaanitilor.

Odatã cu începutul lucrãrii lui Moise, biblia foloseste un al cuvînt , propriu, pentru Dumnezeu. Cuvîntul este „Eu sînt Cel ce sînt”. Rãdãcina cuvintelor este aceeasi cu a numelui YAHWEH. Pentru prima datã acest nume a fost pronuntat de Dumnezeu, la întîlnirea cu Moise în fata rugului aprins:” Moise a zis lui Dumnezeu : Iatã , cînd mã voi duce la copii lui Israel , si le voi spune :”Dumnezeul pãrintilor vostri m-a trimes la voi”, si mã vor întreba:” Care este Numele Lui?, ce le voi rãspunde?”. Dumnezeu a zis lui Moise:”Eu sînt Cel ce sînt”. Si a adãugat :”Vei rãspunde copiilor lui Israel astfel:”Cel ce se numeste ” Eu sînt”, m-a trimes la voi”. (Exodul 3:13-14).

Cine este atunci adevãratul Dumnezeu. Un vitel de aur?.Nu!. Un profet trecãtor, în carne si oase ca noi?. Nu!. O izcodire a mintii omenesti ?. Nu. Adevãratul Dumnezeu este fiinta cereascã si vesnicã care I-a vorbit lui Moise în rugul aprins care nu se stingea. Si acest Dumnezeu adevãrat nu este un oarecare „El”, ci este Yahweh, Dumnezeul vesnic , creatorul tuturor lucrurilor.

In timpul lucrãrii Sale pe pãmînt , Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos I-a uimit pe evreii din acea vreme, si mai ales pe preotii de la Templu , prin faptul cã s-a identificat cu acest Yahweh, ca si cum El ar fi Yahweh coborît pe pãmînt.

Cuvîntul Yahweh era considerat un cuvînt sfînt si de aceea evreii nu îl pronuntau. Ei au înlocuit în legea lor acest nume cu numele simplu de Domnul. Iisus Hristos l-a folosit în multe ocazii, identificîndu-se cu adevãratul Dumnezeu, Yahweh. El a afirmat:” Eu sînt pîinea vietii”, „Eu sînt usa”, Eu sînt calea, „, ” Eu sînt apa vietii”, ” Eu sînt pãstorul cel bun”. Acel ” Eu sînt ” are aceeasi rãdãcinã cu numele propriu al Dumnezeului Adevãrat Yahweh.

Cînd ucenicii L-au vãzut pe Iisus umblînd pe mare s-au speriat , crezînd cã este o nãlucã. Dar Iisus I-a îmbãrbãtat :”Indrãzniti, Eu sînt ; nu va temeti.!”. Si cuvîntul Yahweh pronuntat de Iisus l-a determinat pe Petru sã umble pe ape mergînd cãtre Iisus. A îndrãznit sã se arunce în valurile mari ale mãrii pentru cã Cel ce l-a chemat era adevãratul Dumnezeu.

Iisus Hristos era cãutat de ostasii trimisi de marele preot Sã-L prindã. Cînd ostasii s-au apropiat de El, i-a întrebat:” Pe cine cãutati ?”. Ei I-au rãspuns cã pe Iisus din Nazaret. Iisus le-a zis:” Eu sînt „. Si biblia scrie:” Cînd le-a zis Iisus :”Eu sînt”, ei s-au dat înapoi , si au cãzut jos la pãmînt „. De ce ?. Pentru cã nimeni nu poate sta în picioare înaintea adevãratului Dumnezeu Yahweh.

Dupã învierea Sa, Iisus Hristos s-a arãtat ucenicilor. Dar ei credeau cã vãd un duh. Atunci Iisus se prezintã cu numele adevãrat :” Uitati-vã la mîinile si picioarele Mele, Eu sînt ; ..”. Cel înviat din morti este Yahweh Cel adevãrat , care prin învierea Sa în trup ne-a adus mintuirea .”

Dragii mei destui de multi cad in plasa unora si folosesc numele  sfint -Eu sunt cel ce sunt  -atribuindu-si lor puterea divina . Gresit si pierzator gest . Nici unul dintre noi nu-si poate atribui numele Domnului nici macar din necunostinta de cauza . Ar fi de preferat inainte de a se utiliza orice – o mantra , o invocatie , un nume , sa ne informam ce facem si ce proiectam asupra noastra sau a celor din jurul nostru   . Nu luati niciodata  numele Domnului in desert si nu va jucati cu lucruri despre care nu aveti stiinta .Nu va mindriti in inimile voastre spunind „Eu sunt cel ce sunt ” ci smeriti-va in iubire pentru ca Dumnezeu ne-a iubit primul pe noi . El ne cauta si ne accepta firea cea alunecoasa , El ne iarta si ne lumineaza .  Dumnezeu nu cere de la noi absolut nimic . Noi cerem mereu . Pentru a fi placuti Domnului nu este necesara o anumita mantra cu intonatie specifica sau denumiri alambicate . Nu . O inima blinda si curata este tot ceea ce este necesar pentru a ne lumina vietile si a primi pe mingiietorul sufletelor noastre -.  Duhul cel Sfint . Si avind Duhul Sfint cu noi avem si pe Tatal si pe Fiul , Treimea cea Sfinta de viata datatoare .Si pentru ca lumea a evoluat si stiinta a evoluat ,sa stiti ca au evoluat si neputintele noastre ,orgoliile noastre iar capcanele celor intunecati si pierzatori sunt mult mai invalurite ,in asa fel incit sa nu fie usor descoperite . Ne sunt aratate niste ambalaje sclipitoare iar noi cu egourile noastre ,din dorinta de a fi ceva mai ceva ,de a avea puteri si viziuni , cadem in capcane de viata pierzatoare . Si uite asa pe nestiute , crezind ca lucram cu lumina suntem alaturi de cei ce vor sa ne piarda . Intarim niste redute ale unor interese devastatoare . Mai bine spunem „Doamne miluieste-ma pe mine pacatosul „ca sigur nu pierdem nimic . Dumnezeu ne cunoaste si ultimul fir de par .Insa de noi depinde ce facem cu viata noastra .

Cu drag ,

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Alte subiecte. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Eu sunt cel ce sunt-YAHWEH

  1. Ela zice:

    Trebuie sa vorbesti, luand ca exemplu.experienta ta de viata-daca nu-este „vorba in desert”.

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s