Fara cruce nu se poate

“Conceptia mea despre mantuirea crestina tocma asta este, suferinta. (…) Vedeti, omul trebuie sa inteleaga ca invatatura primeste uneori aspect de paradox pentru ca intreaga invatatura crestina este in parabole si in paradox. Tocmai pentru suferinta aceasta. Aici trebuie sa vezi biruinta. Sunt foarte convins ca poporul roman va avea o misiune istorica. Neaparat biblica. Luat asa cu ingaduinta, comparandu-l cu toate popoarele, este cel mai adaptabil prin fire, prin mosi si stramosi, biblic, in sensul ca, poporul acesta, de la nastere a suferit si sufera inca din partea dusmanilor. Si el totusi se mentine si-n plus a nascut atatea valori: un Eminescu in literatura, Brancusi in sculptura, Enescu – considerand ca arta, poezia este o proorocie, la urma urmei. Nu trebuie neglijate aceste realitati. Tocmai in aceasta suferinta sta renasterea viitoare.
Dar suferinta asta, se intreaba omul obisnuit, se termina? Dar nu se pune intrebarea chiar asa, caci te-ar descuraja si te-ar putea birui. Pe mine, credinta m-a ajutat sa nu ma clatin duhovniceste, sa nu ma tem de lanturi si palmuiri. Daca toate chinurile astea sunt acceptate fara cartire, devii un dumnezeu (dupa har), pur si simplu. Cand esti in astfel de situatii grele, esti ca un Dumnezeu inlantuit. “Omule, de tine depinde tot ce-i in afara de tine!”. Si nedreptatile si saracia, si deznadejdea. Invata sa ai mereu un zambet ascuns in inima. Incearca sa descoperi in tine forta dominanta, sa poti sa canti si sa imprastii in dar singura valoare care ar face sa se poata cunoaste oamenii, omul si Dumnezeul din om – armonia.

Acolo unde nu-i Hristos, este o mandrie umilita. Cel mai mare urat posibil de care trebuie sa scapam este mandria. “Sa ma vorbeasca lumea de bine, sa nu ma barfeasca!”. Nu conteaza asta. Totdeauna trebuie sa ne gandim ce parere are Dumnezeu despre noi, nu lumea. Caci asta a taiat zborul multor valori din Romania. Romanii trebuie sa inteleaga ca nu se poate fara cruce. Suferinta-i un dar de la Dumnezeu… “Te-am umilit, popor roman, ca sa te pot inalta!”. Dar nici unui mucenic din alte neamuri nu i-a fost mai frumoasa cununa decat a mucenicilor nostri. Un Horia, care a infruntat imparati, care s-a luat la tranta cu imperii, toti au ascuns in cojoacele lor mitoase o inima de erou. Omul fuge de suferinta ca un las. Noi nu zicem sa o cauti, dara daca a picat peste tine, biruieste-o!

Valoarea desavarsita a incununarii suferintei este daca ai fost si umilit. Mantuitorul a suportat nu numai durerea fizica, ci si umilinta, care era la maxim, dezbracandu-L, batjocorindu-L, Dumnezeu fiind, nevinovat fiind.

Diferenta intre drama si tragedie e ca in drama eroii biruiesc, iar in tragedie eroii sunt infranti. Noi nu avem tragedii. Avem numai drame. Eroii nostri au biruit, toti! Dovada este ca Mantuitorul, Care este de-a dreapta Tatalui, a zis: “Mi S-a dat toata puterea in cer si pe pamant!”. Si a mai zis ceva, care ne priveste direct: “Indrazniti! Eu am biruit lumea!” Cine a biruit? Satana? Cai care au lovit? Cei care L-au rastignit? De aceea, suferinta aduce foarte multa smerenie. Numai atat: sa se faca pentru marele Adevar. Pentru Hristos. Ca noi cerem harul lui Dumnezeu. fara harul lui Dumnezeu nu se poate nimic, pentru ca zice Hristos: “Fara de Mine nu veti putea face nimic!” El e tulpina, noi suntem mladitele. (…)

Orice moment istoric are motive sa te intelepteasca. Toate veacurile au fost pline de ticalosi, dar ticalosii din secolul acesta au umplut cerul de sfinti. Nu trebuie numaidecat sa suferi, dar sa-ti pui intrebarea: ce-i cu mine, ce rost am pe lumea aceasta? Cum spun si poetii pagani: daca traim numai pana la mormant, nu suntem nimic. Dincolo de moarte, daca reusesti sa depasesti, sa gandesti: “ce va fi?” Aceasta este lectia care trebuie invatata cu orice chip. Si pana acolo este smerenia, ca sa vina harul lui Dumnezeu peste tine. fara smerenie nu vine nici-un fel de har. De multe ori te cauta harul si nu te gaseste, ca nu esti smerit!”.

Parintele Arsenie Papacioc

Reclame
Acest articol a fost publicat în Alte subiecte. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Enter your email address:Delivered by FeedBurner

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s